Domácí vinotéky - výběr

Víno – ať už červené, nebo bílé, je nejčastějším podávaným mokem při návštěvách, oslavách, ale i při obědě, večeři aj. Jakým způsobem máte uskladněné víno? Dáváte přednost stojanu na víno, nebo domácí vinotéce? Poznejte přednosti domácí vinotéky.

V čem spočívají výhody domácí vinotéky

  • Zaručení stálé teploty u vín – u některých typů kinoték dokonce možnost nastavení několik zón
  • Na uskladněné víno se nepráší, etikety nepodléhají okolním vlivům
  • Moderní technologie chlazení – nepoužívají se žádné kapaliny nebo plyny, které jsou běžně užívané v chladících systémech. Například termoelektrického chlazení nepoužívá žádné pohyblivé části, a proto je kvalita uchovávaného vína mnohem vyšší.
  • Nízká hlučnost – vybírejte vinotéky s hlučností nižší, než 30db. Například vinotéky s kompresorovým chlazení dosahují hlučnosti až 50db.
  • Šetrnost k životnímu prostředí - Termoelektrická technologie chlazení je oproti běžným typům chlazení velmi šetrná k životnímu prostředí, kdy dosáhnete úspory energie až 50%.
  • Možnost okamžitého podávání – nemusíte čekat, než byste víno vychladili v chladničce, či na lodžii, když přijde nečekaně návštěva, nebo máte zrovna chuť na lahodný mok.

Možnosti domácích vinoték

  • Sklopné poličky
  • Výsuvné poličky
  • Teploměr
  • Akustická signalizace při zvýšení požadované teploty
  • Možnost uzamknutí vinotéky
  • Elektronická regulace teploty a vlhkosti
  • Klimatizovaná neboli dozrávající vinotéka – pro dlouhodéb uskladnění a dozrávání vín

Typy domácích vinoték

  • Volně stojící vinotéky
  • Vestavěné vinotéky

Parametry, podle kterých vybírat domácí vinotéky

  • Druh vín, které chcete skladovat
  • Doba, po kterou chcete víno skladovat
  • Počet lahví, které se vejdou do vinotéky
  • Objem chladničky
  • Hlučnost – díky kvalitnímu materiálu, izolaci bočních stěn a izolačním dvojskle se můžete těšit na zvukovou pohodu
  • Technologie chlazení
  • Spotřeba elektrické energie – energetická třída
  • Chladící zóny pro regulaci teplot – v případě dvouzónového chlazení, můžete současně chladit bílé i růžové víno
  • Způsob ovládání
  • Automatické odmrazování chladícího prostoru
  • Vnitřní ventilátor
  • Osvětlení
  • Materiál provedení vinotéky
  • Materiál dvířek – například nerez; tvrzené sklo
  • Materiál poliček – například pochromovaný drát
  • Rozměry
  • Design – vinotéky v sobě zpravidla spojují funkci chladící společně s dekorativní

Zacházení s domácí vinotékou

Zavírejte dveře domácí vinotéky ihned po vložení vín, a to z důvodu, aby se uchovala teplota uvnitř.

Nepoužívejte domácí vinotéku venku.

Vhodné umístění domácí vinotéky

Kinotéku umístěte na takové místo, aby byl zajištěn dostatečný přístup vzduchu, a to minimálně pět centimetrů ze strany a deset centimetrů od zadní části, a to z důvodu, že právě tam se nachází odvod vzduchu z domácí vinotéky.

Vinotéka by měla být v dostatečné vzdálenosti od zdroje tepla, a to z důvodu, aby nebyl ovlivněn její chod.

Vyberte takové místo, aby vinotéka byla na stabilním povrchu a nehrozil ji případný pád.

Vinotéku situujte tak, abyste ji byli schopni pohodlně otevřít.

Bezpečné používání domácí vinotéky

  • Nikdy nezapínejte spotřebič, v případě, že je přívodní kabel poškozen.
  • Nevystavujte domácí vinotéku zdroji tepla ani přímému slunci.
  • Na domácí vinotéku nepokládejte žádné další domácí spotřebiče.
  • Nepoužívejte domácí vinotéku v blízkosti sprchy, vany, bazénu.
  • Nepoužívejte vinotéku, máte-li mokré ruce, je-li na mokrém povrchu, nebo stojíte-li ve vodě.
  • V případě, že budete vinotéku stěhovat, neklopte ji více než o 45°.
  • Nevystavujte přívodní kabel zdroji tepla.
  • Nevypojujte domácí vinotéku ze zásuvky taháním za přívodní kabel, ale za zástrčku.

Péče o domácí vinotéku

Před čištěním domácí vinotéky ji vypněte ze sítě.

K čištění domácí vinotéky používejte pouze jemné čistící prostředky, případně prostředky na čištění skla. Vnější prostor vinotéky čistěte vlhkým nebo suchým hadříkem. Při čištění vnitřního prostoru vinotéky, vyjměte jednotlivé police a umyjte je v teplé vodě, poté police řádně vysušte. Vnitřek vinotéky čistěte roztokem jedlé sody, a to v poměru tři polévkové lžíce jedlé sody na jeden litr vody, případně pouze teplou vodou. Následně vnitřek vinotéky pečlivě vysušte. Magnetické dveřní spoje u vinotéky čistěte teplou vodou.

Řešení případných potíží s domácí vinotékou

  • Domácí vinotéka nefunguje – možnou příčinou může být: chyba přívodu elektrického proudu nebo vypadnutý jistič. Řešení problému: ujistěte se, že je domácí vinotéka zapojena do rozvodné sítě. Opětovně zapněte jistič v pojistné skříni.
  • V domácí vinotéce se vytváří námraza – možnou příčinou může být: přílišná vlhkost. Řešení problému: vypojte domácí vinotéku ze zásuvky a nechte ji rozmrznout. Poté ji vysušte a opět zapojte do rozvodné sítě.
  • Domácí vinotéky namísto aby chladila, ohřívá – možnou příčinou může být: vinotéka byla delší dobu vypnutá, nebo je zanesený zadní ventilátor, který se nachází pod krycím plechem. Řešení problému: vypojte domácí vinotéku ze zásukvy a odšroubujte zadní kryt. Poté opatrně vyčistěte ventilátor a případně s ním opakovaně otočte směrem doleva.
  • Domácí vinotéka nedosahuje požadované teploty chlazení – možnou příčinou může být: vinotéka je umístěna příliš blízko zdroji tepla, nebo se jedná o nedostatečné odvětrávání, nebo dveře vinotéky se otevírají příliš často, či jsou otevřeny po dlouhou dobu. Řešení problému: přemístěte vinotéku dále od zdroje tepla, nebo přemístěte vinotéku od okolních objektů tak, aby měla dostatečné odvětrávání. Zavřete dveře vinotéky a neotevírejte je příliš často, nenechávejte je také příliš dlouho otevřené.

Materiál dvířek u domácích vinoték

Sklo - jedná se o homogenní amorfní, tuhý materiál, který má z dlouhodobého hlediska vlastnosti i chování kapaliny. Sklo se vyrábí z viskózní skloviny, která je roztavená ve sklářské peci. Materiál se následně velmi rychle zchladí, čímž nemá dostatek času na zformování krystalové mřížky. Čisté sklo je průhledné, relativně pevné, odolné proti opotřebení, biologicky neaktivní. Sklo může být formováno prakticky do všech existujících tvarů. Sklo je složeno především z oxidu křemičitého, který je obsažen v křemenu, či křemičitém písku. Obyčejné sklo nepropouští světlo o vlnové délce nižší než 400nm a to z důvodu, že obsahuje příměsi, jako například uhličitan sodný. Sklo, které je vyrobené výhradně z čistého oxidu křemičitého se označuje jako křemenné sklo. Olověné sklo je více brilantní, a to z důvodu, že má zvýšený index lomu, který způsobuje mnohem více odrazů.

Po jak dlouhou dobu vydrží víno

Chybou je, že víno skladujeme příliš dlouhou dobu, a to z důvodu, že většina moderních vín je určena k okamžité spotřebě. V případě, že si koupíte láhev vína ihned po dodání do obchodu, vydrží víno déle, než kdyby se v regálu nacházela několik měsíců. Obecně levná a růžová vína by se měla vypít do třech měsíců, lehká červená a dražší bílá vína by se měla vypít do šesti měsíců, ostatní červená do jednoho roku.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18344 (novesluzby.cz#21955)


Přidat komentář