Delikatesy

Nevíte co uvařit k obědu? Zajděte si na zahradu nebo do parku a nasbírejte několik šneků, podle toho kolik čekáte strávníků. Aha namítáte, že venku je zima - pravda, omlouváme se. Tak si povíme, jakou jinou delikatesu můžete dopřát sobě i hostům.

Carpaccio

Pojmem carpaccio [karpáčo] se dá nazvat vše, co je nakrájeno na tenké plátky a podáváno za syrova v souvislé vrstvě a ochuceno nebo doplněno studenou omáčkou. Původním základem bylo hovězí maso a majonézová omáčka. Poté se začalo dělat carpaccio z tuňáka a lososa, později vegetariánské ze zeleniny či ovoce (pomeranče, melouny, kedlubna, okurka...) a místo majonézy se používá olivový olej či sladká omáčka. Dnes je však možné vidět suroviny i marinované, nakládané či krátce povařené.

Potřebný kousek svíčkové, která byla předem hluboko zmrazena, necháme částečně rozmrazit a nakrájíme na velmi tenké plátky. Každý plátek vložíme mezi dvě mikrotenové fólie. Velmi opatrně jej pak válečkem na nudle rozválíme tak, aby byl co nejtenčí. Takto připravené plátky masa upravíme na talíř, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a lehce zakápneme citrónovou šťávou. Navrch poklademe hoblinky parmezánu, ozdobíme osminkou citrónu, lístečky rokety a podáváme.

 

Lanýže - italská delikatesa

Lanýže jsou houby rostoucí po celém světě. Až do současnosti jich bylo zaznamenáno kolem padesáti druhů. Nejsou jen kulinářskou delikatesou, mají prý také afrodiziakální účinky. Tento druh výtečných hub lze sehnat v některých specializovaných obchodech. Sehnat zde můžete lanýže naložené, lanýžový olej či olivový olej s lanýži, lanýžové máslo a paté. Na objednávku se můžete dočkat též čerstvých lanýžů, ovšem cena je vysoká a odpovídá své vzácnosti a kvalitě italských hub. Pokrmy z lanýžů jsou podávány v těch nejluxusnějších restauracích po světě, ale i u nás v Čechách.

 

Zelené a černé olivy

Oliva je plod stromu olivovníku a má zelenou, fialovou nebo černou barvu podle období sběru. Zelené olivy jsou sbírány na podzim, černé olivy až začátkem prosince a jsou plodem stejného olivovníku jako oliva zelená. Svou charakteristickou chuť získávají olivy především nakládáním do slaných nálevů s nejrůznějšími vybranými bylinkami a kořením. Nálev s olivami se nechává zkvasit na 6 – 12 měsíců. Poté se olivy skladují podle druhů v různých nálevech.

  • Zelené olivy - jsou nezralou formou olivových plodů a mají vysoké antioxidační účinky
  • Černé olivy - se vyznačují delší dobou zrání, velmi jemnou chutí a jsou bohatší na olejovou složku

Kaviár je opravdovou delikatesou

Pravý kaviár, který je v mnoha zemích považován za delikatesu, jsou nasolené jikry z jeseterovitých ryb. Cena kaviáru záleží na druhu ryby a na množství přidané soli a konzervačních látek. Čím méně soli a konzervantů, tím je cena kaviáru vyšší a doba trvanlivosti kratší. Nejlepší druhy kaviáru jsou Beluga, Ositra a Sevruga.

 

Hlemýždi jako delikatesa

Francie je konzumací hlemýžďů proslulá. Francouzi ročně zkonzumují na třicet tisíc tun hlemýžďů, což činí jeden a půl miliardy těchto živočichů. Pro srovnání – v Česku se jich sní přes deset tun ročně, každý z nás tedy sní v průměru jeden gram. Při tomto množství je také  Francie zákonitě dovozcem hlemýžďů z ostatních států. Např. v Polsku je několik firem zabývající se sběrem a vývozem hlemýžďů právě do Francie. Samotný sběr je však každoročně limitován vyhláškou a je i striktně časově omezen.

Ústřice jako delikatesa

Ústřice je typická mořská pochoutka. Možná se s ní setkáte při cestách za sluníčkem a mořskou solí provoněnými dálkami. Pro Středoevropany může mít první ochutnávka docela překvapivý výsledek, říká se, že buď si je zamilujete, nebo si je zošklivíte.

První dojem je nejdůležitější.

Francouzská paštička jako delikatesa

Duck Liver Mousse Plastic Terrine - což je srnčí maso, vepřový tuk, vepřová játra, sladké brusinky, koření a bylinky, vaječný bílek, pšeničná mouka- před ochutnáním nechat 2 hod otevřené. Jsou vyráběny pouze z pečlivě vybraných surovin, při jejich výrobě se používají staré francouzské receptury a výrobní postupy. Tyto paštiky neobsahují žádná barviva, ani žádné konzervanty a emulgátory a jsou vyrobené pouze z prvotřídního masa, koření, zeleniny apod.

Fugu - nebezpečná delikatesa

Japonská nebezpečná delikatesa z moře. Pokud patříte mezi milovníky ryb a už vás nebaví pojídání konzerv ze supermarketů, tak vám určitě nesmí uniknout slovo Fugu. Jedná se totiž o

druh ryby, která při nesprávném zpracování může po požití způsobit i smrt. Ano, i to je možné. Ale nelekejte se, pokrmy z ní mohou připravovat jen licencovaní kuchaři. Při neodborné přípravě do masa unikne neurotoxin, který je 1 200krát silnější než kyanid. Objednání pokrmu proto představuje pro mnohé Japonce oblíbenou adrenalinovou zábavu. Japonská pověst totiž praví, že ryba fugu je symbolem klidu a jistoty domova, ve kterém ochraňuje nejen jeho obyvatele, ale i jejich přátele.

Sushi

Prý jíst tuto delikatesu se nebere jako jídlo, ale životní styl. A to velice chválihodný, alespoň co se zdraví týče. Obsahuje totiž spoustu prospěšných látek jako jód, mastné kyseliny, protein a minerály. Japonská specialita má své ale, stejně jako cokoliv, co považujeme v našich zeměpisných šířkách za exotické, miliony fanoušků i odpůrců.

Pro někoho je syrová mořská rybka tou největší delikatesou, jiný by nepozřel ani mikroskopickou část, pokud neprošla varem. A někdo zase nerozumí tomu, proč by se měl živit podezřele vypadající zelenou řasou. Kdo nezkusí ovšem velmi prohloupí, bude ochuzen možná jen o novou chuť, ale možná o něco, co by si opravdu zamiloval.

Delikatesy z mořských plodů

Humr, langusta, krab a krevety. Věřili byste, že humr, který je dnes považován za velmi drahou delikatesu, býval dříve potravou chudých? V Severní Americe jím v době kolonizace v provinciích podél Atlantiku živili otroky a služebnictvo. Zlom nastal až v minulém století, a to především s rozvojem dopravy, jež umožňuje transportovat korýše stovky kilometrů, aniž by utrpěla jejich kvalita.

Nejjemnější maso mají humři a langusty. Humr má klepeta, langusta jen dlouhá tykadla a delší, štíhlejší tělo. Nejvíce masa najdete u humra v klepetech, u obou pak v ocase. Při nákupu krevet dávejte pozor na jejich čerstvost. Čerstvé krevetě pevně drží hlava u těla, takže jakmile je částečně oddělená, raději ji nekupujte.

Raclette

Tradiční selské jídlo, jehož domovinou je Švýcarsko, kde se raclette na začátku devatenáctého století stal součástí každého setkání pastýřů. Základem byl kus tučného kořeněného sýra ementálského typu, který se napichoval na vidlici, opékal a poté seškraboval dřevěnou vařečkou. Jako příloha se podávaly brambory, vařené ve slupce, nakládané okurky a mladé cibulky, uzená šunka a místní suché bílé víno.

Jamón

K výrobě se používá vepřové maso bílé (SERRANO) nebo černé (IBERSKÉ). Jamón Iberico se od svojí příbuzné Jamón Serrano zásadně liší. Je totiž vyrobena z jiného druhu prasete, polodivokého Iberského prasete. To je černé s velkýma ušima a můžeme si ho představit jako něco mezi prasetem domácím a divočákem. Z pohledu chuti je rozdíl v tom, že toto prase má málo kompaktní svalstvo, mezi které proniká tuk a díky tomu je poté plátek této šunky delikatesně jemný. Navíc díky stravě se tyto tuky skládají z velké části ze zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin.

Chorizo

Čerstvé klobásky ze Španělska a  Mexika. Tradiční salámek vyrobený z iberského černého prasete ochucený česnekem a
červenou paprikou. Díky paprice získává svoji charakteristickou červenou barvu.

Další druhy delikates

  • pikantní papričky plněné řeckým sýrem, masem, treskou, krevetami
  • paštičky s jatýrka
  • sušená rajčátka v olivovém oleji
  • ančovičky, kapary
  • ovoce nakládané v alkoholu
  • sladké delikatesy od čokolád po dortíky
  • omáčky a dresiky
  • nálevy a přelivy
  • nápoje jako drahá vína a sekty

 

Vyzkoušejte delikatesy - Grand restaurant festival

Po prvním ročníku v roce 2010 probíhá již tradiční festival chutí pořádaný v zimním období celý měsíc od 15.1 do 15.2. v České republice. V létě návštěvníci hodují venku na specifických místech a v zimě mají možnost navštívit luxusní restaurace a obdivovat jejich interiéry společně s lahodnými pokrmy. Perličkou je však to, že zákazníci platí pouze symbolické ceny.

Finančně mnohy pro většinu lidí nedostupné pokrmy tak může ochutnat kdokoliv. Akce vždy probíhá pouze v restauracích přihlášených do festivalu. V roce 2011 je to 8 měst 42 restaurací a 126 jídel.

Co člověk - tu chuť a každému se nezavděčí jeden pokrm. Proto je naštěstí delikates tolik kolik gurmánů a každý si může najít právě tu svoji nejoblíbenější nejchutnější. A jaká je ta Vaše dobrůtka? Co jste již ochutnali a víte, že se bez toho obejdete? Podělte se s námi o kulinářské zážitky.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18386 (novesluzby.cz#22291)


Přidat komentář