Čaj - historie, pěstování, příprava

Pokud pomineme čistou vodu, je čaj druhým nejrozšířenějším nápojem ve světě. Pravdou je, že Češi nepatří zrovna mezi nadšené konzumenty čaje. V jiných zemích je však příprava a pití čaje hotovým rituálem.

Historie čaje

„Vynalezení“ čaje je opředeno řadou legend. Čaj se začal poprvé objevovat v čínské historii v období asi 2700 let př. n. l. Traduje se, že objevitelem čaje byl císař Shen Nung. Když se prý zastavil po cestě ve své říši k odpočinku, přímo do jeho šálku s převařenou vodou spadly čajové lístky a hned po chvíli už z šálku stoupala lákavá vůně. Císař tento náhodný nápoj ochutnal a byl nadšen nejen jeho chutí, ale i povzbuzujícími účinky, a tak jej začal šířit dále.

Místem, kde čaj vznikl, je Čína. Do Evropy se první náklad čaje dostal na holandské obchodní lodi v r. 1610. Čaj představoval poměrně drahé zboží, jelikož cesta byla zdlouhavá (trvala třeba i celý rok). Cena čaje v průběhu 18. století postupně klesala, a tak si čaj mohlo dovolit více lidí a čaj se postupně rozšiřoval.

## **Bio výroba** V ekologickém zemědělství vycházíme z faktu, že naše zdraví přímo souvisí s kvalitou potravin, které jíme. Kvalitní potraviny získáme ze zdravých rostlin. Zdravé rostliny rostou jen ve zdravé půdě a proto jsou při pěstování rostlin dodržovány tyto zásady: - přísný zákaz používání umělých hnojiv a pesticidů - přísný zákaz pěstování geneticky upravených plodin - důraz na zdravou, úrodnou půdu a smíšené kultury plodin
## Pěstování čaje a jeho zpracování Abychom mohli úspěšně vypěstovat čaj, potřebujeme k tomu tropické či subtropické podnebí a úrodnou půdu. Čaji se nejvíce daří na svazích kopců a nadmořská výška je rozhodujícím faktorem, který ovlivňuje kvalitu čaje. Platí, že čím větší nadmořská výška, tím je čaj kvalitnější. Pěstitelskými velmocemi čaje jsou Čína a Indie – spolu představují polovinu světové produkce čaje. **Sklizeň** se zahajuje, když čajové keře mají cca 4 roky. Sběr čajových lístků je ruční, tudíž není sklizeň nic lehkého. Pokud chybí dostatek pracovní síly, využívají se i stroje, nicméně čaj už nemusí být tak kvalitní. Ke sklizni je nejvhodnější suché monzunové období, ale obecně je možní realizovat sklizeň kdykoliv v průběhu roku. Čajové keře přežívají několik desítek let – v závislosti na druhu to může být 40 nebo i 100 let. Jakmile je sklizeň dokončena, čajové lístky čekají **další postupy zpracování – obecně jsou to 4 stadia: zasychání, válcování, fermentace a sušení.** Při zasychání se lístky rozprostřou a nechají se vysušit, čímž se výrazně sníží obsah vody. Následně se lístky válcují, drtí a už získávají svou charakteristickou chuť a aroma. Při fermentaci lístky mění barvu z jasně zelené na hnědou. Na délce fermentace závisí výsledný charakter produktu. Po fermentaci probíhá proces sušení, během kterého se dále snižuje vlhkost čajových lístků. Nakonec musí být čaj roztříděn prosíváním. Výsledný čaj musí být důkladně zabalený, aby na něj nepůsobily vnější vlivy. ## Druhy čaje podle velikosti lístků Na základě velikosti lístků rozdělujeme čaj do několika kategorií. Buďto se jedná o lístkový čaj, lomové čajové lístky, nebo čajovou drť. Lístkové čaje jsou baleny zpravidla do sáčků nebo krabiček, drť se balí do filtrových sáčků. Nejčastěji konzumovaným druhem čaje je čajová drť, která se skládá z malých částeček lístků. ## Čajový keř Tato zelená rostlina patří do rodu kamélií. Za účelem získávání čajových lístků existují dvě hlavní odrůdy čajových keřů. Jedním z nich je Camellia Sinensis neboli čínský čaj (dorůstá nejvýše 3 – 4 metrů). Druhou odrůdou je Camellia Sinensis Assamica (může dorůst až 20 metrů, avšak pěstiteli je zastřihován). ## Světové produkční oblasti čaje - Assam – sever Indie - Horská oblast Darjeeling na úpatí Himalájí - Pohoří Nilgiri – jižní Indie - Čína – mnoho oblastí - Srí Lanka - Indonésie – Jáva a Sumatra - Japonsko - Afrika – Keňa, Tanzanie, Malawi - Jižní Amerika – Brazílie a Argentina ** ** ## Jak se pije čaj v různých zemích Ačkoliv je čaj celosvětovým nápojem, způsob jeho podávání není ve všech zemích stejný, nýbrž má svá specifika. **V Japonsku** je tradicí pití zeleného čaje. Čajový obřad je spojován s gejšami, které se o čajovém obřadu učí ve speciálních školách. V Japonsku není čaj nikdy slazen ani nijak ochucován, rozšířené je pouze čajové pečivo. **V Indii** je zvykem, že se čaj zalévá vodou smíchanou s mlékem a cukrem. Po několika minutách se čaj cedí a lije se do šálků. Pro některé oblasti je typické bílý čaj ochucovat semínky. **Rusko** už dlouhá staletí využívá k přípravě čaje samovary (velké zdobené nádoby). Pro **Anglii** je charakteristické čaj ochucovat nejen cukrem, medem a citronem, ale také mlékem, rumem a džemem. V **Maďarsku** se kromě medu, cukru a citronu do čaje může přidat i rum a víno. **Holanďané** si potrpí na silný čaj a k ochucení využívají někdy cukr nebo mléko. ** ** ## Zásady pro správnou přípravu čaje Abyste si mohli svůj šálek čaje patřičně vychutnat, musíte jej umět i správně připravit. **Některé rady pro přípravu čaje zní:** - Vodu necháme asi 5 minut vařit, čímž dosáhneme jejího změknutí. - Konvičku, ve které se bude čaj luhovat, necháme chvíli ohřát pomocí malého množství horké vody. - Čajový sáček nebo sypaný čaj umístíme do konvičky a zalijeme vroucí vodou. Na jeden šálek připadá jedna čajová lžička, na litr vody 4 dvougramové sáčky. - Čaj se nechá chvíli vyluhovat (cca 3 – 4 minuty), 5 minut a více je zbytečně moc – čaj může začít hořknout. - Výsledný výluh se má promíchat, abychom dosáhli jednotné chuti. - Čaj se má pít při teplotě asi 60 stupňů. ## Některé chyby při přípravě čaje Zdá se vám připravený čaj mdlý? Může to být tím, že: - Voda nebyla dostatečně převařená nebo byla tvrdá - Nebylo použito adekvátní množství čaje – málo čaje - Čaj se luhoval příliš krátkou dobu - Čaj nebyl kvalitní nebo byl starý - Jazyk konzumenta je něčím otupělý a nemá smysl pro jemnost Příčiny, proč je čaj hořký: - Čaj se dlouho luhoval - Nebyl to kvalitní čaj - U zeleného čaje může být příčinou vysoká teplota spaření Proč dostal čaj zvláštní pachuť? - Byla použita špatná voda nebo špatný čaj - Čaj se připravoval v konvici nebo za použití náčiní, které předtím sloužilo k jiným účelům. ## Důležité je správné skladování čaje Čaj je nutné správně skladovat, aby nebyl znehodnocen v důsledku působení vnějších vlivů (například vlhkost, světlo, vysoká teplota,…). Pokud je čaj v původním uzavřeném balení, může si zachovat svou nezměněnou vůni okolo 2 let – po více než dvou letech se může začít měnit jeho kvalita. Pokud je čaj otevřen, je nutné jej skladovat v chladu, suchu a temnu. Jestliže čaj podáváme z konvičky, nejhodnější je konvička z porcelánu, skla, keramiky nebo oceli. ## Zajímavost na závěr Nejvíce čaje na světě se spotřebuje v Irsku, Velké Británii, Japonsku, Turecku, Sýrii a Iránu.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id18307 (novesluzby.cz#21673)


Přidat komentář