Turecká kuchyně - gastro turistika

Turecká kuchyně vyniká rozmanitostí, čerstvostí a chutností. Mezi hlavní ingredience patří čerstvé ryby, jehněčí maso, zelenina. Vyhlášené jsou sladké dezerty, jako halva, balklava či tradiční turecký med. Kebab i turecká káva, má řadu příznivců i u nás.

Představení Turecka

Turecko je velká země s dlouhým pobřežím. Každé z letovisek má svůj osobitý ráz, buď klidnější v romantické atmosféře, nebo rušnější v centru hotelových komplexů s turisty a obchodníky. Při návštěvě Turecka budete okouzleni například starořeckými a románskými památkami, krásnými plážemi, přírodními horkými prameny a úchvatnými starobylými městy.

V Turecku se nachází víc antických památek než v samotném Řecku. Například Istanbul je městem s nezaměnitelným duchem zdejší architektury. Památky jsou pro turisty ve velké míře volně přístupné.

Zvyky v Turecku

Turecké zvyky i tradice jsou silně ovlivněny islámskou kulturou, ke které se mnozí Turci hlásí. Její nedílnou součástí je například typická turecká pohostinnost.

  • Návštěvy - sousedé, přátelé a známí se mezi sebou často navštěvují, a to i bez předchozího ohlášení. Není tedy tomu jak u nás, kdy si většinou dáváme dopředu termíny, kdy se setkáme.
  • Pozvání na návštěvu - je rozhodně neslušné pozvání na návštěvu od Turků odmítnout. Váš hostitel bude dělat vždy vše proto, abyste se cítili co nejlépe.
  • Rodina - rodina je velmi důležitá, a to pro každého jejího člena. V rodině všichni drží vždy pohromadě a velmi často se také navzájem navštěvují. Zvláště ve venkovských oblastech je zachováváno tradiční dělení rodinných zodpovědností, kdy žena se stará o domácnost a děti, kdežto muž nejvíce času tráví prací mimo domov.

Společenské chování v Turecku

  • Bakšiš - úplatek. Pozitivem je fakt, že poskytnete-li tento malý úplatek, dostane se vám pozornosti a služeb, jaké požadujete a očekáváte.
  • Přátelskost - místní lidé jsou zvědaví a pohostinní, rádi Vám ukážou svoji zemi tak, jak ji vidí oni. Vysvětlí vám svoje zvyky i obyčeje a na oplátku budou zvědaví na Vás.
  • Smlouvání - smlouvání v Turecku je tzv. národním sportem. Pokud nesmlouváte při nákupu, jako kdybyste nebyli v Turecku. Prodavače smlouváním neurazíte, naopak je to pro ně zábava. Prodavači si Vás však nejdříve prohlédnou a podle Vašeho oblečení usoudí, zda jste běžným nebo movitějším turistou, a podle toho se odvíjí počáteční cena. Je tedy vhodné nebýt ověšený drahými hodinkami, prstýnky, řetízky, značkovým oblečením a boty, pokud jdete nakupovat. V případě, že usmlouváte o dvě třetiny původní cenu, jste skutečně dobří.
  • Uctivost ke starším lidem - Turci jsou zvyklí se chovat ke starším lidem s velkou úctou a dodržovat tradiční způsoby chování i konverzace.

Etiketa v Turecku

  • Plavky - zapomeňte na monokiny, tanga, odvážné bikinky. Ač je islám v Turecku benevolentní, jsou jisté meze, které bychom neměli překročit.
  • Mešita - do mešity se chodí bezpodmínečně bez bot. Ty si buď můžete vzít do ruky, nebo nechat někde při v chodu v poličce, které jsou k tomuto účelu zřízené. I oblečení podléhá určitým pravidlům. Muži by měli mít dlouhé kalhoty a ženy zahalená kolena, ramena, vlasy. V místech, kde se vyskytuje hodně turistů, si můžete často šátek, sukni nebo halenku zapůjčit.

Co Vás může překvapit v Turecku

  • Hlučnost ve vyjadřování - Turci jsou velmi živí, hlasití, hodně gestikulují a velmi rádi se smějí.
  • Obchodníci - v Turecku potkáte obchodníka, i kdybyste nechtěli. Je většinou pořád dobře naladěný, usměvavý a bude se Vám snažit vnutit nějaké zboží. V případě, že si jej nebudete všímat, svoje úsilí o prodej ještě zvýší. Je dobré v tomto případě mu slušně poděkovat a sdělit mu, že o zboží skutečně nemáte zájem, a to i třeba několikrát za sebou. Časem ustoupí a odchytí si jiného turistu. Obchodník však může být i tzv. krámkový typ, oplzlý typ.

Zajímavosti turecké kuchyně

Turecká kuchyně se řadí k jedné z nejlepších i nejzdravějších na světě. Gurmáni celého světa se shodují, že turecká kuchyně je po francouzské druhá nejlepší na světě. Především se zde spojila tradice centrální anatolské kuchyně a národů středomoří, velký vliv měla i arabská kuchyně.

Hlavní chod v Turecku se skládá z nabídky různě upraveného kuřecího, jehněčího, mletého hovězího masa a čerstvých ryb. Nejoblíbenější přílohou k masu bývá rýže, zelenina a turecký chléb.

Turecko čerpá z vlastních zásob velké množství ryb a dalších darů moře a vhodné klimatické podmínky přinášejí po celý rok množství čerstvé zeleniny a ovoce.

Převážná většina tureckých pokrmů se vaří či dusí a ke smažení se používá kvalitní olivový olej. Turecké pokrmy jsou zjemňovány prostřednictvím rozmanitého koření, jež je používáno šetrně, ale vědomě.

Typické ingredience turecké kuchyně

  • Baklažán
  • Jehněčí maso
  • Kuřecí maso
  • Olivový olej
  • Ryby
  • Zelenina (zelené natě, jarní cibulky, pórek, lilek, rajčata, cukety)

Kulinářské speciality Turecka

Polévky v Turecku

  • Kirgizi mercimek corbasi - polévka z červené čočky
  • Yayla corbasi - jogurtová polévka

Předkrmy v Turecku

  • Partes koftesi - bramborové karbanátky
  • Teytinyagli yesil fasuje - fazolky s olivovým olejem

Slané speciality Turecka

  • Borek - kypré listové těsto se sýrem
  • Gözleme - tenké palačinky plněné masem, kozím sýrem, špenátem, nebo bramborami.
  • Pide - turecká pizza.
  • Šafránová rýže - podávána na svatbách.

Turecké pečivo

  • Ekmek - turecký chléb

Masové pokrmy Turecka

  • Arnavut cigeri - smažená játra s paprikou
  • Ayvali kuzu tas kebabi - dušené jehněčí
  • Etli pilav - jehněčí pilaf
  • Kapuska - kuře se zelím
  • Karniyarik - dušené plněné baklažány
  • Kebab - opékané jehněčí maso s pečenou zeleninou. Nejrozšířenější je döner kebab. Pro něj jsou z velkého špízu nožem odkrajovány plátky masa. Specialitou je také sis kebab, u nějž jsou kousky masa napichovány na špíz spolu s kousky rajčat, cibule a papriky a poté grilovány.
  • Kofte - Jedná se o mleté maso ve formě kuliček či placiček. Může být servírované třeba zapečené se sýrem, nebo s tureckým chlebem.

Zeleninové pokrmy v Turecku

Zelenina hraje v Turecku důležitou a významnou roli. Zelenina je podávána skoro ke každému jídlu. Je smažená na olivovém oleji, či na másle, podávána v podobě salátu, plněna masem, rýží a servírována s nejrůznějšími omáčkami.

Dezerty v Turecku

  • Balklava
  • Halva
  • Turecký med
  • Turecký rýžový puding

Nápoje v Turecku

  • Ayran - tradiční turecký nápoj, který má mléčnou konzistenci, nakyslou chuť.
  • Cay - čaj, který je v Turecku jako nápoj nejoblíbenější. Tradiční černý by pro nás byl příliš hořký. Černý čaj je koncentrované Turecko. Čaj se připravuje ve dvou konvicích stojících na sobě. V jedné z nich se vaří horká voda a ve druhé se praží koncentrát čaje.
  • Čerstvý džus z citrusů
  • Rakije - anýzová pálenka, která se podává s ledem a vodou.
  • Turecká káva - pravá turecká káva je velmi silná, přeslazená a než je naservírována, musí několikrát projít varem.** **

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id16950 (novesluzby.cz#21024)


Přidat komentář