Ruská kuchyně - gastro turistika

Ruská kuchyně má své kořeny ve středověkém venkově, drsných přírodních podmínkách. Mezi nejznámější ruské speciality bezesporu patří boršč, šašliky nebo pirožky, které můžete ochutnat i v našich restauracích, které se specializují na ruskou kuchyni.

Představení Ruska

Rusko, neboli Ruská federace je největší stát na světě. Rusko je devátou zemí s největším počtem obyvatel. Zahrnuje velkou část východní Evropy a téměř celou severní Asii. Rusko je obrovská země, která nabízí celou řadu nádherných oblastí pro cestovatele dobrodružnějších povah a milovníky rozlehlé, civilizací téměř nedotčené přírody.

Ruská většina se od neslovanských etnik liší svoji kulturou, náboženstvím a jazykem. Rusko je rozsáhlou zemí, a proto zde najdeme hned několik rozdílných klimatických oblastí. Pro počasí v severním a středním Rusku je charakteristické velké střídání teplot v průběhu celého roku. Jaro a podzim se projevují studenějším podnebím, než na jaké jsme zvyklí ve střední Evropě. Pro oblast Sibiře jsou typické velmi nízké teploty v zimě, léta jsou zase krátká s četnými srážkami.

Zajímavosti Ruska

  • Rusko se může pyšnit jedinečným ekosystémem, jezerem Bajkal, které je nejhlubší a nejvodnatější sladkovodní jezero světa. Jeho okolí patří k nejkrásnějším oblastem Ruska i Sibiře.
  • Kreml je s celkem 20 věžemi bezesporu nejobdivuhodnější pamětihodností Moskvy. Kreml byl vybudován z červených pálených cihel italskými stavebními mistry. Na území Kremlu se nachází obrovské množství skvostných chrámů, paláců a dalších památek.
  • Transsibiřská magistrála je nejdelší železniční trať na světě.
  • Národnostní složení Ruska: Rusové, Tataři, Ukrajinci, Baškirové, Čuvaši, Čečenkové, Arméni, Mordvinci, Avarové, Bělorusové.

Zvyky v Rusku

  • Pohostinnost - pohostinnost Ruska vychází z hloubi srdce a setkání u stolu není časem pro upjatou etiketu, ale pro příjemné posezení plné volnosti, hojnosti a přirozenému společenskému veselí.

Co můžete v Rusku očekávat

  • Doprava - řidiči mají v krvi notnou dávku anarchie a také ne příliš silné nervy a slušné chování. Často se setkáte se zuřivým troubením, častými nadávkami i dopravními nehodami.

Zajímavosti z ruské kuchyně

K dominantám ruské kuchyně patří široká škála polévek. Základem ruské kuchyně je maso - převládá hovězí, vepřové, telecí a zvěřina.

Jednotlivé oblasti této Ruska upřednostňují každá své jídlo. Například oblast na severu je proslulá konzumací kyselé smetany a jogurtů, východní kraj má zase oblibu v kysaném zelí a masitá jídla kombinuje s ovocem. Bohaté přírodní zdroje, vynalézavost a také vlivy sousedních národů z ní učinily jednu z předních kuchyní světa.

V tradiční ruské kuchyni dominují hlavně pokrmy vynikající chuti, ovšem kaloricky bohaté, často i poměrně náročné pokrmy na zpracování, vyžadující delší dobu přípravy. Konzumace často tučných jídel se pro lepší stravitelnost zapíjí lihovinami, dříve často pálenými doma. Pokud zrovna nedržíte dietu, vyzkoušejte nějaké jídlo ruské kuchyně.

Chody v Rusku

  • Snídaně je mnohem vydatnější než u nás. Skládá se z různých druhů kaší, lívanců a míchaných vajec. Pije se čaj nebo kafe.
  • Hlavním jídlem v Rusku je oběd, který se skládá z několika chodů: předkrm, polévka, hlavní chod, dezert v podobě sladkého zákusku.
  • Večeře nezaujímá v průběhu dne nijak důležité místo. Většinou večeře probíhá formou malé svačiny.

Typické ingredience ruské kuchyně

  • Cibule
  • Černý kaviár z jesetera
  • Červený kaviár z lososa
  • Česnek
  • Drůbež
  • Houby
  • Kefír
  • Koření (skořice, houbové koření, hřebíček, bobkový list, kmín)
  • Mleté maso
  • Raci
  • Ryby (candát, losos)
  • Smetana
  • Zelenina (nejčastěji používanou je červená řepa a zelí)

Kulinářské speciality Ruska

Polévky v Rusku

  • Boršč - hustá zakysaná polévka. základ polévky tvoří vývar z kostí a masa (hovězího nebo vepřového), osmahnutá zelenina, jako je červená řepa, brambory, zelí, cibule, mrkev, petrželka a rajčatový protlak. Polévka je dochucena zásmažkou, octem, cukrem a zakysanou smetanou.
  • Lapša - slepičí nudlová polévka.
  • Okroška - studená polévka podávaná s vejci a smetanou, jejíž základ tvoří zelenina, maso (hovězí nebo rybí).
  • Rassolnik - vydatná, hustá masová polévka.
  • Soljanka - vydatná, hustá masová polévka. Kyselo - kořeněná polévka, do které se přidává různé druhy mas, uzenin, ryb a hub, stejně jako rajčata, olivy, cibuli, petrželka, smetana a kopr.
  • Šči - zelná polévka, která se v ruské kuchyni vyskytuje již více než tisíc let. Prostší polévka byla připravována pouze ze zelí a cibule, bohatší pak navíc obsahovala maso nebo i houby.
  • Ucha - rybí polévka.
  • Zelná polévka

Předkrmy Ruska

  • Chačapuri – placka plněná několika druhy gruzínských sýrů, podávaná nejčastěji se zeleninovou oblohou.
  • Klobása
  • Šunka

Saláty Ruska

  • Vinegret - nejpopulárnější ruský salát z mrkve, vařených brambor a červené řepy, cibule, okurek, kysaného zelí, hlávkového salátu, octu a hořčice.

Masové speciality Ruska

  • Hovězí Stroganoff – dnes světoznámé jídlo, které má základ právě v Rusku. Kousky hovězího masa s cibulí, houbami a kyselou okurkou se podávají s nakyslou smetanovou omáčkou.
  • Pilov - pilaf je pokrm z rýže připomínající rizoto. Představuje národní pokrm všech národů Střední Asie a Ázerbájdžánu. K jeho přípravě se nejčastěji používá skopové maso.
  • Pelmeni - pokrm, který se připravuje z tenkého těsta, které se plní mletým masem ochuceným nejrůznějším kořením.
  • Šašliky - speciální špízy z vepřového nebo skopového masa, které je před opečením marinováno v červeném víně, octu, koření.

Dezerty Ruska

  • Blinčiky - tenké palačinky podobné francouzským crêpes, které se nejčastěji se dělají z pšeničné mouky, méně často z pohanky či jiných obilovin, s nejrůznějšími sladkými i slanými náplněmi.
  • Kaše - jedná se o nejstarší původní pokrm Ruska, který se připravuje na slano i na sladko. Kaše se připravuje z rýže, kukuřice, pšenice, ovsu, ječmene, pohanky i krupice.
  • Pirohy, pampušky - smaží se, pečou a plní rozmanitými nádivkami sladkými, ale i slanými.
  • Syrniki – tvarohové taštičky zdobené džemem, medem nebo smetanou.
  • Zmrzlina - představuje národní vášeň. Rusové jí spořádají tuny a není neobvyklé vidět je jíst zmrzlinu venku i v zimě.

Nápoje Ruska

  • Čaj - patří v Rusku mezi velmi oblíbené nápoje. Čaj se pije snad ke každému jídlu, je vždy slazený, ovšem ne vždy cukrem, například i nezvykle džemem. Chloubou domácností bývají krásně zdobené samovary, které patří k ruské kultuře už od 18. století.
  • Kvas - jedná se o původní ruský nápoj, který vzniká kvašením vody s moukou a tekutým sladovým těstem. Připravený základ se poté naředí vodou, přidají se kvasnice, cukr a další ingredience, které mají za úkol ho aromatizovat.
  • Medovina - vyráběná z medu a vodky.
  • Mors - vyrábí se z mírně zkvašených ovocných šťáv, které jsou zředěné vodou.
  • Pivo - patří mezi nápoje v Rusku mezi stále oblíbenější, v současnosti snad již více než vodka. V Rusku existuje řada pivovarů. Největší je pivovar Baltika, který sídlí v Petrohradu.
  • Vodka - čistá nebo ochucená. Jedná se o ruský národní nápoj. Vodka se destiluje z žita, případně pšenice, ječmene nebo i z brambor.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id16951 (novesluzby.cz#21026)


Diskuze a zkušenosti

lala a po | 28.02.2013 10:28
Re: Ruská kuchyně - gastro turistika toto je moooc dobra stranka :D xD


Přidat komentář