Řecká kuchyně - gastro turistika

Kvalitní olivový olej, čerstvé bylinky, zelenina, jehněčí, ryby - hlavní ingredience řecké kuchyně. Za jejich specialitami nemusíte cestovat daleko, navštivte některou z restaurací v ČR, která se na ni specializuje, a dopřejte si gastronomický zážitek.

Představení Řecka

Řecko patří právem mezi nejoblíbenější navštěvované destinace. Může se pochlubit například nejdelším pobřežím ze všech evropských zemí. Řecko je významné svými letovisky na pobřeží Středozemního moře i nespočetným množstvím památek. Řecko položilo základy filosofie, umění, anatomie, architektury a další. Řecko tvoří pevninská část a tři tisícovky ostrovů, například známý a oblíbený ostrov Korfu, Lesbos, Rhodos aj.

Zvyky v Řecku

  • Čas - v Řecku nikdo nikdy nespěchá, kromě cestování autem. Počítejte, že si Vás v restauraci začnou všímat po delší době, třeba až po deseti minutách. Nejedná se však z jejich strany o projev neúcty.
  • Přátelskost - Řekové jsou velice přátelští k turistům, často si však z počátku udržují určitý odstup. Jindy Vás překvapí svojí otevřeností hned při prvním setkání.
  • Setkávání celé rodiny - Řekové jsou od malička vychovávání k rodinnému vztahu, často můžete spatřit v restauracích, tavernách celou rodinu, jak posedává a klábosí.
  • Svatba - svatby, které zde spojí nejen ženicha a nevěstu, ale i dvě rodiny je často událostí pro celou konkrétní vesnici. Často se svatba slaví i několik dní. Otce nevěsty, který celý život na svatbu šetřil, svatba někdy přivede až na samotný pokraj bankrotu. Jedná se však o otázku prestiže a cti, je s tím tedy počítáno.
  • V restauraci - jakmile dojíte hlavní jídlo, přinese Vám číšník před zaplacením malou štamprli alkoholu. Většinou to bývá Ouzo. Výjimečně můžete dostat zmrzlinu nebo nakrájený meloun.

Společenské chování v Řecku

  • Koupání - koupání bez plavek v Řecku je přísně zakázáno.
  • Potápění - potápění s přístroji je možné jen v některých oblastech a se zvláštním povolením.
  • Táboření - volné táboření mimo vyhrazené kempy je přísně zakázáno.
  • Téma konverzace - nehovořte s Řeky na téma Turecko a vše, co s ním souvisí, jedná se o citlivé konverzační téma.
  • Zbraně - nošení nože nebo slzného spreje je posuzováno jako nepovolené ozbrojování.

Etiketa v Řecku

Etiketa v řeckých restauracích

  • Jídlo navíc - jestliže Vám v restauraci přinesou na stůl něco, co jste si neobjednali, berte to jako dar. Na účtu jsou namarkovány jen položky, které jste si skutečně objednali.
  • Spropitné - obvykle se dává v restauracích, pokud jste spokojeni, ne však už v kavárnách a cukrárnách.

Řecká kuchyně, česnek, olivový olej

Řecká kuchyně je prastará a je silně ovlivněna orientem. V dobách, kdy si sousedé v Evropě pochutnávali na vařených kostech ulovených zvířat, znali už Řekové rafinované delikatesy jako knedlíčky z pavího masa, vařená vejce mořských ptáků, kořeněné sýry, medové koláčky. Řekové si již od starověku jídlo plně užívají, nestaví se k němu jen jako k pouhému prostředku nasycení. Těší se na posezení v příjemné společnosti, je to pro ně způsob relaxace a příjemné zábavy.

Typickými řeckými jídelnami jsou tzv. Taverny, kde se může návštěvník doslova podívat až pod pokličku. Často jsou jídla zobrazena na vývěsních tabulích nebo vystavena ve vitrínách. Můžete se také přidržet zvyku domácích a prohlédnout i vybrat si pokrm osobně v kuchyni.

Pro řeckou kuchyni je příznačné velké množství předkrmů. Jídla jsou vydatná a mají díky používání zdejších přísad jako je olivový olej, česnek a čerstvé bylinky zvláštní příchuť.

Základ současné řecké kuchyně tvoří především zeleninové saláty, kvalitní maso a ryby.

Typické ingredience řecké kuchyně

  • Artyčoky
  • Cibule
  • Cukety
  • Čerstvé bylinky
  • Česnek
  • Jehněčí maso
  • Kozí sýr
  • Olivový olej
  • Olivy
  • Ovčí sýr
  • Rajčata
  • Ryby
  • Skopové maso

Kulinářské speciality Řecka

Pečivo v Řecku

  • Kuluráki - křupavé kulaté preclíky se sezamem.

Předkrmy v Řecku

  • Dolmades - révové listy, které se plní rýží a sekaným masem. Předkrm se podává teplý nebo studený. Pokrm vypadá jako malé zelené cihličky, zalité olejem. Jí se s bílým pečivem.
  • Gigantes plaki - bílé fazole v rajské omáčce.
  • Taramosaláta - pyré z bílého chleba a tresčích jiker.
  • Tzatziky - osvěžující pokrm z jogurtu, okurek, česneku a oleje.

Saláty v Řecku

V Řecku se saláty připravují z mnoha druhů zeleniny. Obvykle se podávají ve větším množství, než je ve střední Evropě zvykem.

  • Choriatiky (řecký salát) - míchaný salát z rajčat, okurek, papriky, cibule, oliv a sýra Fety (nejoblíbenější řecký sýr z ovcí). Tento salát se jí jako předkrm, příloha nebo v létě i jako samostatné jídlo s bílým chlebem.
  • Melidzano salata - salát z pečených baklažánů, olivového oleje, česneku a koření.

Hlavní chody v Řecku

  • Briam - zapečená rajčata, cukety a brambory společně s tomatovou omáčkou.
  • Brizola - maso,upravené na způsob bifteku.** **
  • Gyros - specialita** ** z kuřecího nebo z vepřového masa. Maso se otáčí na svislém grilu a opečené maso se ořezává nožem. Často se vkládá do housky se zeleninou, ale i hranolky.
  • Keftedes - malé** ** kuličky z mletého masa.
  • Kleftiko - různé druhy masa (kuřecí, jehněčí) se zeleninou, sýrem či brambory, vařené a pečené většinou v alobalu.
  • Moussaka - pokrm, který je tvořen vrstvami mletého masa, baklažánu, cuket případně i brambor přelitý bešamelovou omáčkou a zapečený do křupava v troubě.** **
  • Pastisjo - nákyp s mletým masem, makaróny a bešamelem.
  • Suvlaki špíz - může být z různých druhů masa na jehle, připravovaný na způsob ražniči. Špízy se neprokládají ani slaninou, zeleninou nebo uzeninou. Pečou se na roštu nad žhavým uhlím nebo prozaicky v troubě. Vhodná příloha je pita chleba nebo hranolky a všudypřítomný choriatiki salata (řecký salát).
  • Stifado - druh guláše z hovězího masa s cibulí, který je kořeněný skořicí a bobkovým listem.

Mořské pokrmy v Řecku

  • Barbuna - ryby připravované na roštu.
  • Kalamaria - krájené obalované a smažené sépie.
  • Marides - opečené celé malé rybičky (s hlavou, ploutví i ocasem).
  • Oktapodi - grilovaná, vařená nebo studená chobotnice s přílohou.

Dezerty v Řecku

  • Baklava - lístkové těsto s ořechy a medem.
  • Chalva - sladký pokrm s medem a ořechy.
  • Kataifi - sladké závitky se sirupem a ořechy.
  • Lukumades - kynuté pečivo s ořechy nebo skořicí a medem.
  • Pita - slaný koláč z lístkového těsta s nejrůznější náplní (sýrovou, šunkovou, špenátovou).

Nápoje v Řecku

V Řecku na stole nikdy nechybí karafa s čerstvou vodou. Řecká vína, vyráběná podle starých tradicí jsou vynikající.

  • Frapé - pravé frapé připravené z pravého nescafé, kdy v trošce vody je našlehaná káva do pěny. Může být dále přidán cukr dle chuti a led, mléko.
  • Metaxa - zlatavá, medově chutnající brandy.
  • Ouzo - typický řecký nápoj. Jedná se o čistý alkohol, jehož základní složkou je anýz.
  • Rakije - možná znáte z Chorvatska. Jedná se ostré pití, které má svoji velmi specifickou chuť.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id16945 (novesluzby.cz#21015)


Přidat komentář