Korsika - ostrov ve Středozemním moři

Okouzlí vás nádherné zátoky s bílým jemným pískem, průzračná voda a žulové útesy. Vnitrozemím protékají horské bystřiny, sever ostrova zdobí románské kostely, olivové háje a vinice, na jihu ostrova najdete staré sochy a stavby,…

Korsika jako turistický cíl

Korsiku navštíví každoročně v průměru asi 1,5 milionu turistů. Lákavé je příjemné ostrovní klima a překrásná rozmanitá příroda. Korsice se někdy říká pohoří v moři, jelikož je to vůbec nejhornatější ostrov ve Středozemním moři.

Okouzlí vás nádherné zátoky s bílým jemným pískem, průzračná voda a žulové útesy. Vnitrozemím protékají horské bystřiny, sever ostrova zdobí románské kostely, olivové háje a vinice, na jihu ostrova najdete staré sochy a stavby,…

I když je každoroční příliv turistů obrovský a několikrát převyšuje počet obyvatel, cestovní ruch zatím Korsiku nijak zvlášť negativně nepoznamenal. Je zde zbudováno několik větších přímořských letovisek, ale nejedná se o žádnou hustou turistickou či panelovou zástavbu. Místním lidem se navzdory dnešní moderní době podařilo zachovat své tradice a kulturu.

Z odlehlých oblastí zní ještě dodnes tradiční sborový zpěv, charakteristická je víra ostrovanů v nadpřirozeno a zájem o různé aspekty spojené se smrtí.

Kdy na Korsiku?

K návštěvě Korsiky se nejvíce doporučuje pozdní jaro a léto nebo brzký podzim. Časně na podzim ještě stále panuje slunečné počasí a vyhnete se jak horoucímu červenci a srpnu, tak i náporu turistů. V dubnu a květnu hraje krajina barvami lučních květů a na podzim jsou pastvou pro oči pastelové odstíny. Jestliže míříte na Korsiku v říjnu, i v tomto období se ještě opálíte. Ani v zimě se nemusíte bát větších dešťů. V lednu, únoru a březnu jsou některé horské oblasti pokryty sněhem.

Korsika - lidé

Můžete se setkat s domněnkou, že Korsika je nepřátelská vůči cizincům. Pravdou je, že místní lidé na nás nemusí hned udělat zrovna přátelský dojem, avšak pokud projevíte vstřícnost (například podotknete jak je na ostrově krásně), odhalíte pravou podstatu Korsičanů.

Korsika – potápění

Voda u pobřeží Korsiky je jedna z nejčistějších a nejprůzračnějších v celém Středomoří. Objevíte bohatý podmořský život, který ocení jak nováčci, tak i zkušení potápěči. Na ostrově existuje několik akreditovaných potápěčských středisek, kde se také můžete informovat na vhodná místa k potápění.

Teplota vody dosahuje v srpnu v průměru 25 stupňů, ale lze se potápět ještě i v září a říjnu, kdy bývá teplota alespoň 20 stupňů. Viditelnost samozřejmě závisí na počasí, průměrně je to 25 metrů, ovšem může to být i dvojnásobek.

Podmořská krajina Korsiky vychází z hornatého ostrovního terénu. Západní pobřeží je divoké a v moři můžete narazit na prudké propady o hloubce až 700 metrů. Podmořské skalní útvary obývají různí mořští živočichové jako sasanka, kanic, pyskoun atd.

U pobřeží je také několik vraků.

Korsika – stravování, kuchyně, nápoje

Jídlo a pití má u Korsičanů velký význam. O půl jedné odpoledne můžete pozorovat menší dopravní špičku – lidé jedou buď do restaurace nebo domů na oběd. Turisté na Korsice mohou hodnotit vztah ostrovanů k jídlu jako dost přehnaný, ale tato zaujatost alespoň zvyšuje kvalitu restaurací. Dobrou zprávou také je, že ceny jsou poměrně nízké, takže tradiční korsickou stravu může ochutnat každý.

Základ pro korsickou kuchyni je čerstvost a jednoduchost. Spíše než postup se zdůrazňuje výsledná kvalita.

Při každém významném rodinném jídlu se podává maso. Známým pokrmem je kančí. Na Korsice se ve velkém pěstují vepři a jejich maso je základem pro zdejší vyhlášené uzeniny (charcuterie). Nabídka uzených mastných výrobků je vskutku bohatá. Můžete si objednat například prisutu (uzená šunka), salamu (ostrá klobása podobná salámu), boudin (tvrdá klobáska) atd. V obchodě s uzeninami zpravidla můžete výrobky ochutnat.

Na pobřeží se často konzumují ryby a mořské plody a v lovecké sezóně se připravuje zvěřina. V horských oblastech se produkují mléčné výrobky (ovčí sýr, ovčí mléko,…), a ty pak tvoří nedílnou součást kuchyně.

Na ostrově se vyrábí šest druhů medu a lahůdkou jsou i místní džemy.

Útulné kavárny a bary lákají k posezení. Nejběžnějším nápojem je víno, protože vinná réva se na ostrově pěstuje ve velkém. Z piv jsou nejobvyklejší především belgické a německé produkty. Točené pivo patří mezi nejlevnější nápoje v zemi.

Naprosto běžné je popíjet tvrdý alkohol v průběhu celého dne. Oblíbený je zejména tvrdý anýzový pastis. K dostání jsou různé brandy, pálenky, sladké likéry aj.

Korsika – tipy na zajímavá místa

Pláže

  • Plage d´Arone – překrásná, lidmi nezkažená pláž. Pokud bude v létě pláž dost zaplněná, můžete se po pěšině kolem útesů vydat k odlehlejším zátokám.** **
  • Plage de Loto – pláž s bělostným pískem a tyrkysovou vodou.** **
  • Plage de Rondinara – zátoka tvaru lastury, kterou obklopuje tyrkysově mořská voda, jemné duny a dva mysy. Rondinara je skutečným rájem, a tak není divu, že je často vyobrazena na ostrovních suvenýrech. Lze říci, že Rondinara se podobá tak trochu Maledivám. Vychutnejte si tuto oázu a vydejte se na pláž hned po ránu.

Výlety

  • U Trinighellu – čtyřhodinová cesta vlakem z Ajaccia do Bastie a Calvi vede přes hory a divoká údolí. Nabízí se překrásné výhledy na moře. Okolí Ajaccie je plné turistických zajímavostí (skalní útvar Rochers des Gozzi, želví útulek ve Vignola, zříceniny zámku, pláže,…).** **
  • Calanches de Piana a Scandola – výlety lodí z Porta. Porto představuje dobrou základnu pro kayoning, protože poskytuje řadu potoků a říček o různé obtížnosti.** **
  • Z Porta do Corte – trasa po silnici, vede přes soutěsku Spelunca a nejvýše položený průsmyk na ostrově, který je sjízdný. Soutěska Spelunca vede 2 km mezi vesnicemi Ota a Evisa a je působivým přírodním útvarem – žulové stěny jsou vysoké až 1 km.

Památky

  • Kostel La Canonica – zachovalá velkolepá pisánská katedrála. Byl vybudován v r. 1119.** **
  • San Michele de Murato – architektonicky velmi zajímavý románský kostel ze 13. století. Je zbudován ze zeleného a bílého kamene. Rozkládá se na skalní římse, vysoko nad horskou krajinou. Reliéf na severní zdi znázorňuje Evu, která vztahuje ruku na jablko nabízené hadem.** **
  • Filitosa – známá památka, kamenné sochy s vyřezávanými obličeji.** **
  • Pianu de Levie – prehistorické sídliště

Přírodní útvary

  • Calanches de Piana – nejčastěji fotografovaná korsická krajina, masa rudého porfyru** **
  • Pobřežní trasa Campomoro – část korsického pobřeží (skalní útvary, oblázkové pláže, bílá žula vytvarovaná mořskou vodou,…).

Muzea

  • Etnografické muzeum** - Museu di a Corsica**
  • Muzeum se sbírkou renesančního malířství  - Musée Fesch
  • Muzeum řeckých a římských artefaktů -** Musée Jerome Carcopino**


Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id17128 (novesluzby.cz#21708)


Přidat komentář