Finská kuchyně - gastro turistika

Finskou kuchyni můžeme právem zařadit mezi gurmánsky nejvyspělejší kuchyně. Typickou lahůdkou severských zemí je losí nebo sobí maso. Určitě při Vašich toulkách po ČR navštivte některou restauraci, která se specializuje právě na finskou kuchyni.

Představení Finska

Finsko je zemí tisíců jezer. Jste-li milovníky přírody, rádi se procházíte přírodou, Finsko bude zcela jistě patřit mezi Vaše oblíbené země. Ve Finsku je okolo sto devadesáti tisíc. V kombinaci s lesy, které tvoří víc než dvě třetiny z celého Finska. Klid a pohoda obklopují neporušenou přírodu v zemi, která je po Islandu druhou nejsevernější na světě. Finsko je jednou ze tří zemí, které leží na Skandinávském poloostrově, zaujímá sedmé místo v žebříčku největších zemí na světě. Finsko se dělí na šest krajů, kdy každý kraj má svého hejtmana.

Finská kultura v sobě skrývá propojení tradičních skandinávských vlivů s ruskými prvky. Typickými zástupci finské zvířeny jsou medvěd, sob nebo tuleň.

Vše, co Finové považují za důležité a typické pro Finsko, začíná ve finštině na S.

Finské podnebí má kontinentální charakter, místy s prvky přímořského. Podnebí ve Finsku je ovlivněno Golfským proudem, který způsobuje příznivější klima, z toho důvodu jsou klimatické podmínky ve Finsku podobné těm našim, i když teploty jsou tady v průměru o několik stupňů nižší. Zato finská zima představuje nelítostnou severskou zimu, kdy teploty klesají hluboko pod bod mrazu. Zimy jsou zde nejdelším ročním obdobím. Nejchladnější oblastí Finska je Laponsko.

Společenské chování ve Finsku

  • Chování - Finové se vzájemně velmi respektují a jsou skutečně milí, i když možná o něco uzavřenější a tišší, než je běžné u nás.
  • Konverzace - Finové mají speciální postoj ke slovům a mluvení: slova jsou brána vážně a lidé si stojí za tím, co říkají. Promýšlí si své souhlasy a sliby, které se netýkají pouze jeho, ale také ostatních.
  • Kouření - zákon ve Finsku zakazuje kouření ve veřejných budovách a pracovištích.
  • Přerušování v konverzaci - přerušovat někoho, když mluví, je považováno za neslušné.
  • Tykání - v konverzaci je rozšířené neformální tykání.

Co Vás může překvapit ve Finsku

  • Párty, večírek - každá akce ve Finsku musí dle zákona končit ve 3:00 nebo nanejvýš ve 3:30.
  • Restaurace - půl hodiny před zavírací dobou jsou zákazníci v restauraci upozornění světelným znamením, že končí podávání alkoholu.

Zajímavosti finské kuchyně

Finové si zakládají na zdravém životním stylu, jejich kuchyně je velmi zdravá a současně bohatá a chutná. Finská kuchyně v sobě spojuje vlivy skandinávské a ruské kuchyně. Celá kultura jídla a stravování Finska jako takového patří k světové špičce. Například finská snídaně je proti třeba klasické anglické snídani velmi zdravá. Z masa ve finské kuchyni dominuje kuřecí maso, v menší míře pak i hovězí a vepřové. Ve finských receptech jsou hojně zastoupeny třeba moruše nebo i u nás rostoucí borůvky. Nezastupitelné místo ve finské kuchyni mají pokrmy z ryb, především z lososa, štiky, sledě, okouna. Pro zlepšení chuti se do jídel často přidávají houby, na které jsou, stejně tak jako na další lesní plody, finské lesy velmi bohaté.

Základem zdejších pokrmů je sobí, v menší míře pak losí maso. Temně červené sobí maso je nečekaně křehké a vláčné, má však velmi zvláštní chuť, která se nepodobá srnčímu ani jelenímu.

Nejběžnější finské jídlo má svůj původ ve Švédsku. Jedná se o kuličky ze sekaného masa, které se podávají s bramborem a ořechovou omáčkou.

Jednotlivé oblasti Finska se liší svými specialitami, například oblast Oulu je pověstná plochým chlebem, na trhu v Pori zakoupíte mihule, severní Karelie se honosí rýžovými plackami speciálně vytvarovanými do podoby boty, provincie Savo je známá rybími koláčky kalakukko.

Typické pokrmy pro finskou snídani

  • Celozrnné pečivo z hrubé mouky
  • Cereální placky
  • Džem
  • Máslo
  • Müsli
  • Paštiky
  • Tvrdé sýry
  • K pití: mléko, džus, káva, čaj.

Typické ingredience finské kuchyně

  • Borůvky
  • Houby
  • Hovězí maso
  • Kapusta
  • Kuřecí maso
  • Losí maso
  • Maliny
  • Moruše
  • Ryby (pstruh, sleď, treska, štika, losos)
  • Sobí maso
  • Vepřové maso

Kulinářské speciality Finska

Polévkové pokrmy Finska

  • Hernekeitto – hrachová polévka
  • Kalakeitto – rybí polévka
  • Kesäkeitto – zeleninová polévka
  • Krémová polévka z kapusty a hub
  • Korvasienikeitto – krémová houbová polévka
  • Lohikeitto – lososí polévka

Masové pokrmy Finska

  • Karjalanpaisti – karelská pečeně z hovězího, skopového a vepřového
  • Masové kuličky
  • Poronkäristys – sobí guláš
  • Poronpaisti – sobí pečeně

Rybí pokrmy Finska

  • Graavi kirjolohi - naložené filé pstruha duhového
  • Graavi lohi - nalžené filé lososa
  • Kalakukko - rybí koláčky
  • Rosolli - rybí salát ze sleďů

Pokrmy z darů moře ve Finsku

  • Mäti - finský kaviár podávaný s cibulí a kysanou smetanou
  • Rapu - říční rak

Slané pochoutky Finska

  • Karjalanpiirakat – karelské pirohy s rýžovou či bramborovou náplní
  • Koláčky z ryb
  • Lanttulaatikko – brukvový nákyp
  • Maksalaatikko - játrový nákyp** **
  • Porkkanalaatikko – mrkvový nákyp
  • Rýžové placky
  • Slané pirožky se zeleninou, houbami

Dezerty Finska

  • Kiisseli – kysel z lesních plodů, podává se se smetanou
  • Pulla - Koblihy se skořicí plněné marmeládou
  • Palačinky s čerstvým ovocem, šlehačkou, zmrzlinou - pečené na otevřeném ohni

Nápoje ve Finsku

Ve Finsku je prodej alkoholu regulován přísným zákonem. Vaření piva má ve Finsku dlouholetou tradici. Pivo je prodáváno v obchodech s potravinami a ve specializovaných prodejnách s alkoholem Alko. K dostání jsou také zahraniční, mj. česká piva.

K Finsku patří také jedna severská specialita, která přežila i mnohaleté období prohibice: finské Sahti. Jedná se o neobvyklý nápoj, který se stovky let vařil pouze podomácku.

Finsko je největší světovou velmocí v pití kávy. Pije se nejčastěji mletá, hodně oslazená a se smetanou.

  • Finský sekt z angreštu nebo bílého rybízu: Kavaljeeri a Elysée.
  • Likéry: Lakkalikööri – likér z laponských žlutých morušek; Puolukkalikööri – brusinkový likér; Karpalolikööri – klikvový likér Mesimarjalikööri – likér ze vzácných severských ostružin.
  • Medovina
  • Pivo
  • Svařené víno
  • Voda
  • Vodka

Recepty finské kuchyně

  • Marinovaný čerstvý losos

4 kusy čerstvého lososa, 1/3 hrnku hrubé soli, 4 lžíce cukru krystal, 2 lžíce bílého pepře, 1 hrnek čerstvého kopru. Z lososa připravte filety, ale neodstraňujte kůži. Rybu osušte papírovým ubrouskem, ale nemyjeme vodou. Pekáč posypete solí, položte do něj dvě ryby kůží dolu a na ně položte další kusy kůží nahoru. Posypete zbytkem soli a pepřem, navrch nasypete kopr. Pekáč zabalte alobalem. Dejte ho do chladného místa a nechte 1 až 3 dny marinovat. Rybu vyndejte, sůl otřete a nakrájejte na tenké plátky.

  • Houbová krémová polévka se šlehačkou

1 l čerstvých hub, 3 dl zmrazených nebo 30 g sušených hub, 3 lžíce másla, 2 a půl lžíce pšeničné mouky, 8 - 10 dl masového nebo zeleninového vývaru, bílý pepř, sůl, 2 dl šlehačky, petrželka na ozdobení. Houby propláchněte, nakrájejte na kousky a povařte 10 minut ve vodě. Sušené houby namočte předem na 3-4 hodiny do vody. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte rozmělněné houby a chvilku povařte. Zasypte moukou, povařte a za stálého míchání zalévejte vývarem. Vařte poté na mírném plameni zhruba půl hodiny. Podle chuti přidejte sůl a bílý pepř. Na závěr přidejte smetanu ke šlehání a nechte ještě jednou projít varem. Ozdobte sekanou petrželkou.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id16954 (novesluzby.cz#21037)


Přidat komentář