Dánská kuchyně - gastro turistika

Dánsko, to nejsou jenom pohádky spisovatele Hanse Christiana Andersena. Pokud rádi mlsáte, pak vězte, že Dánové jsou milovníci sladkého a jejich pečivo a koláče jsou vyhlášené. Dánská kuchyně vyniká velmi vysokou kvalitou, a to díky prvotřídním surovinám.

Představení Dánska

Dánské území je poměrně ploché, průměrná výška státu nepřesahuje 30 m nad mořem. Povrch modeloval čtvrtohorní pevninský ledovec, který odtál přibližně před 10 000 lety.

Podnebí v Dánsku je oceánské, mírné, deštivé a území Dánska je dosti větrné. Zimy jsou mírné, léta dlouhá, ale chladnější.

Přibližně 97 % obyvatelstva tvoří Dánové, necelá 2 % Němci ze Severního Šlesvicka a necelou polovinu procenta tvoří Švédové.

Co jste možná nevěděli o Dánsku

  • Dánská vlajka je považována za nejstarší trvale užívanou vlajku na světě.
  • Produkty živočišné výroby tvoří téměř polovinu celého dánského exportu. V některých komoditách se dánský vývoz drží na prvních třech světových příčkách, a to ve vývozu slaniny, másla, sýrů.
  • Hlavní město Dánska, Kodaň se může pyšnit nejdelší pěší zónou na světě.
  • Pro Dány je přirozeným dopravním prostředkem kolo. V podstatě na něm uvidíte šlapat každého a v jakémkoli oblečení, v plavkách, šatech, oblecích s kravatami aj. Cyklistických stezek v Dánsku je pět tisíc kilometrů.
  • Dánsko patří mezi vyspělé státy s jedním z nejvyšších HDP na jednoho obyvatele.

Zvyky v Dánsku

  • Pití snapsu při jídle - skupina lidí shromážděná kolem stolu u oběda o několika chodech, si po každém chodu dají jednoho panáka z ledově vychlazené skleničky. Hostitel vždy pozvedne svou sklenici a všichni hosté se všem ostatním u stolu podívají do očí. Hostitel pronese přípitek a každý upije. Potom znovu následuje oční kontakt a sklenice se položí znovu na stůl, kde zůstanou, dokud nedá hostitel další pokyn.
  • Příroda - Dánové vynikají ochranou životního prostředí a láskou k přírodě.
  • Svatba - dánská svatba má některé zvyky odlišné od našich. Stále mnoho Dánů se žení a vdává v protestantských kostelech dánské národní církve, kde je obřad zdarma, zatímco na radnici se platí určitý poplatek. Svatební zvyky - začnou-li hosté klepat příborem o talíře, musí si novomanželé stoupnout na židli a líbat se. Pokud ženich opustí své místo u stolu, všichni přítomní muži jdou políbit nevěstu a naopak, pokud odejde nevěsta, všechny přítomné ženy jdou políbit ženicha.
  • Vánoce - většina Dánů považuje Vánoce za nejdůležitější svátek v roce. Tradice a svátky považují za důležitou součást národního kulturního dědictví. Vánoce jsou pro ně časem setkávání s rodinou u tradiční vánoční večeře. K dánským Vánocům patří spousta svíček, které projasní a rozzáří zimní čas.

Zajímavosti dánské kuchyně

Tradiční jídla v Dánsku se liší na venkově a ve městech. Dánská kuchyně na vesnici se vyznačuje pokrmy z mletého masa, omáček, brambor, dánská kuchyně ve městech se je plná jednoduchosti, čerstvými, kvalitními a místně vyráběnými produkty. Dnešní dánská kuchyně má často velmi vysokou kvalitu díky prvotřídní jakosti zdejších čerstvých surovin.

Dánská kuchyně využívá plodiny, které je možné pěstovat v chladnějším i vlhčím podnebí, jako je ječmen, žito, brambory, červená řepa, listová zelenina, bobulové plody, houby. Dánové jí poměrně dost ryb, především losos, slaneček, úhoř, platýs a treska, a také masa: vepřového, hovězího, telecího, kuřecího.

Snídaně v Dánsku

Dánská snídaně je velmi podobná naší, pokud tedy nežijeme v poklusu a místo snídaně se odbudeme šálkem kávy. Ke snídani si Dánové dávají čerstvě upečený koláček, chléb a kávu nebo čaj.

Oběd v Dánsku

Oběd představuje v Dánsku vrchol denního stravování. Typickým obědem v Dánsku překvapivě pro nás Smorrebrod, což je chléb s máslem, doplněný o list salátu, krabí maso, lososa, dále nechybí ani paštika nebo rostbíf s notnou dávkou pokrájené cibule.

Koldt bord - neboli „studený stůl“, který je u nás znám jako švédský stůl. Servíruje se většinou v čase oběda a skládá se z mnoha studených jídel, ale i několika teplých jídel. Prvním chodem bývá slaneček, a to v podobě nakládaného, marinovaného nebo v kari omáčce a se syrovou cibulí.

Večeře v Dánsku

Večeře bývají na rozdíl od oběda většinou teplé. K večeři se podávají například masové kuličky, ryby, zelenina, omáčka s masem apod.

Typické ingredience dánské kuchyně

  • Ančovičky
  • Cibule
  • Kari omáčka
  • Kapary
  • Křen
  • Maso - hovězí, kuřecí, telecí
  • Okurky
  • Ryby - losos, slaneček, platýs, treska, úhoř

Kulinářské speciality Dánska

Slané pochoutky Dánska

Dánové se mohou pochlubit širokou škálou svých vynikajících sýrů, jejichž oblíbenost sahá i daleko za jejich hranice.

  • Leverpostej – játrová paštika, která je populární po celé Skandinávii. Připravuje se z vepřových jater s bylinkami, solí, pepřem a dalším kořením.

Přílohy Dánska

  • Červená řepa
  • Remuláda - majonézová omáčka s nasekanou nakládanou zeleninou, kořením kari a paprikou, křenem, ančovičkami a kapary.
  • Vařené červené zelí

Masové pochoutky Dánska

  • Frikadeller – dánské národní jídlo. Jedná se o ploché smažené karbanátky z mletého masa, které jsou populární například i v Německu. Nejčastěji se karbanátky připravují z mletého vepřového, hovězího, či telecího masa s krájenou cibulí, vejci, mlékem, chlebovými drobky, moukou, dochucené solí, pepřem. Smaží se na pánvi s vepřovým tukem.
  • Polse – červená klobása z vepřového masa, lehce kořeněná pepřem, muškátovým oříškem a dalším kořením. Stánky v Dánsku s hot dogy, jsou v zemi všudypřítomné. Tato klobása by se dala označit za národní jídlo.
  • Rullepolse - závitek z vepřového žaludku s bylinkami a kořením, který se krájí se na plátky a dává se často na sendviče.

Rybí pochoutky Dánska

  • Rybí karbanátky - obdoba masových karbanátků.

Dezerty Dánska

Dánové pečou vynikající pečivo a koláče. V Dánsku narazíte na spoustu pekárniček s libě vonícím pečivem.

  • Æbleskiver - jablečné smažené plátky. Jedná se o smažené kulaté těsto s plátkem jablka uvnitř, podobné koblihám. V Dánsku jde o tradiční vánoční pokrm.
  • Dánský marcipán
  • Dezert - na bázi pendreku, lékořice.
  • Koláč - listový s pudinkem, ananasem, skořicí a cukrem.
  • Wienerbrod – v překladu „vídeňský chléb“. Stejně jako croissant údajně pochází původem z Vídně, ale světu ho dalo právě Dánsko. Jde o výborné sladké pečivo, které je nazýváno „danish pastry“ a i jinde ve světě se mu říká dánské pečivo.

Nápoje v Dánsku

  • Akvavit – ve Skandinávii jde o velmi oblíbený alkoholický nápoj, který se destiluje z brambor nebo obilí podobně jako vodka, při druhé destilaci se přidávají bylinky jako kmín, anýz, kopr, fenykl, koriandr a jiné.
  • Gammel Dansk – hořký bylinný likér, který obsahuje velké množství bylinek a koření. Je podobný žaludečním likérům jako Campari a Jägermeister, které známe u nás.
  • Káva – v Dánsku se vypije velké množství kávy, kdy Dánové jsou v její spotřebě na 4. místě na světě.
  • Pivo – Dánové patří k největší konzumentům piva na světě, i když průměrná spotřeba na obyvatele nedosahuje úrovně u nás, v Irsku a Německu.
  • Snaps – označení pro jakýkoliv druh čirého alkoholického destilátu, obdoba německého slova Schnaps. Snaps se většinou pije mezi jednotlivými chody jídla.
  • Víno – Dánové patří na první příčky na světě v průměrné spotřebě vína na obyvatelstvo. Dánové dávají přednost červenému vínu.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id16964 (novesluzby.cz#21068)


Přidat komentář