Čínská kuchyně - gastro turistika

Když se řekne Čína, vybaví se nám například Velká zeď, stavba, která jediná je viditelná z vesmíru. Čína je známá i světově proslulou exotickou kuchyní, kterou si můžete vychutnat při Vašich toulkách po ČR, v restauracích, zaměřených na čínskou kuchyni.

Představení Číny

Čína představuje zemi, která svoji kulturou s nádechem křehkosti i tajemnosti okouzluje, ale i inspiruje ostatní svět, a to již více než tři tisíce let. Čína je třetí největší zemí na světě, do počtu obyvatel je zároveň nejlidnatější. Číma má svoji bohatou a dlouhou historii, je například proslulá vynálezem porcelánu, papíru, kompasu, střelného prachu.

 

 

Zvyky v Číně

- Fronty ve tvaru vějíře - Číňané nestojí klasické fronty, jak jsme na ně zvyklí, ale tvoří tzv. vějíře, kdy z jedné fronty se tvoří jakýsi půlkruh. - Hluk - Číňané mají pravděpodobně jinde posazenou hranici toho, co je hlučné. Vřeštící televize, motory aut a halasní lidé vám budou připadat, že jsou nastaveni na přílišnou hlasitost. - Smrkání na veřejnosti - vytáhnout v Číně na veřejnosti kapesník a vysmrkat se, je neslušné.

Společenské chování v Číně

  • Přátelskost - Číňané jsou velmi upovídaní a usměvaví lidé. Mezi sebou spolu neustále o něčem hovoří. Pokud budete potřebovat, ochotně Vám pomohou, poradí.
  • Spěch - ve velkých městech Číňané neustále někam spěchají.
  • Telefonování - Číňané snad neustále s někým telefonují mobilním telefonem, jejich hovory jsou navíc i dlouhé.
  • Tělesný kontakt na veřejnosti - jednou ze zásad společenského chování je vyvarování se jakéhokoliv tělesného kontaktu na veřejnosti. Přípustným maximem je například podání ruky, ale v žádném případě nepokládejte Číňanovi ruku kolem ramen. Také jakékoliv projevy lásky mezi mužem a ženou jsou na veřejnosti zcela nevhodné.
  • Zdravení - Moderní Číňané si na žádné velké ceremonie nepotrpí. Vystačíte s jednoduchým pozdravem “ni hao“ (dobrý den). Při loučení Vám zase postačí slovíčko “zai jian“ (na shledanou). Při loučení je rovněž v Číně zvykem, že se lidé alespoň symbolicky vyprovázejí.

Etiketa v Číně

  • Etiketa při jídle - Číňané mají ve zvyku projevovat se velmi hlučně při jídle.
  • Stolování - při konzumaci Číňané používají známých hůlek. Zacházení s nimi je daleko snazší, než se všeobecně míní.

Co Vás může překvapit v Číně

  • Cvičení na veřejnosti - brzy ráno a večer můžete na ulicích, náměstí, parcích spatřit cvičící Čínany.
  • Kouření - největší spotřeba cigaret je v Číně. Snad na každém rohu uvidíte náruživého kuřáka. V Číně se zatím nerozlišují prostory pro kuřáky a nekuřáky.
  • Plivání - Číňané také velmi rádi plivou, což bohužel pro nás je kolikráte značně nechutné.
  • Toalety - v Číně jsou celkem tři typy záchodů: klasický „náš“ splachovací záchod, který najdete v hostelech, hotelech, lepších restauracích, známý turecký záchod, který je ve vlacích a tzv. betonové stáje s kójemi, které jsou při zastávkách podél cest.

 

Zajímavosti čínské kuchyně

V Číně si můžete objednat jako pokrm nejrůznější hady, želvy, žáby, ještěrky, brouky a jiný drobný hmyz, dary moře. V Číně se výsledný pokrm značně různí v závislosti na oblasti, ve které se právě nacházíte. Čínská kuchyně je silně regionalizovaná a v zásadě se dělí na šest velkých škol, které reprezentují jednotlivé kulinářské oblasti.

V čínské kuchyni se uplatňuje pět chutí: sladká, kyselá, slaná, hořká a ostrá. Správně vyvážené menu čínské kuchyně tedy obsahuje kombinaci těchto chutí, to vše optimálně v kombinaci s různými druhy úprav.

Čínská kuchyně je náročnější na čas i kuchařskou trpělivost než kterákoli jiná světová kuchyně. Samotné úpravě jídel věnuje Čína neobyčejnou pozornost i velký význam.

Pokrmy v Číně jsou krátce tepelně zpracovávány, což je způsob zdravého stravování. Většinou jsou jídla málo tučná a lehce stravitelná. Najdete v nich vysoký obsah vlákniny i bílkovin.

V Číně je zvykem vařit všechny přílohy dohromady.

Zajímavostí této kuchyně je, že nemá v oblibě moučníky, ani jiná sladká jídla.

Další zvláštností je způsob podávání polévky, kterou Číňané nepojídají na začátku, ale jako poslední chod menu nebo jako předěl mezi jídly různých chutí.

  • Guangdonská kuchyně
  • Kuchyně provincie Jiangsu a Zhejiang
  • Pekingská kuchyně (severní část Číny)
  • Sečuánská kuchyně (západní část Číny)
  • Shandongská kuchyně
  • Šanghajská kuchyně (východní část Číny)

Guangdonská kuchyně - patří mezi nejvyhledávanější a shodně jako kuchyně sechuanská mezi jednu z nejrozšířenějších i mimo Čínu. Kuchyně se vyznačuje množstvím receptů a mistrovstvím v použití všech ingrediencí, jakož i pestrostí surovin. Tato kuchyně vyniká v případě hadích specialit. - Kuchyně provincie Jiangsu a Zhejiang - kuchyně je oblíbená pro jemné chuťové ladění, typické pro tuto oblast. Vyniká v přípravě ryb, garnátů i drůbeže. Její tajemství spočívá v užití velmi koncentrovaného masového vývaru. - Pekingská kuchyně - pekingská kuchyně je inspirovaná kulinářskými tradicemi tří nejslavnějších krajových kuchyní, a to kantonské, sečuánské a shandongské. Pro pekingskou kuchyni je typický pečlivý výběr všech ingrediencí, jemné krájení, přesné dávkování koření, používání více moučných jídel a příloh, a také velmi variabilní příprava jednotlivých pokrmů. Pekingská kuchyně je hodně slaná, často i pikantní, základními kořeními jsou kořeněný ocet, sójová omáčka, česnek, zázvor. Základním pokrmem je rýže a to i přesto, že v Pekingu se konzumuje méně než v jižnějších oblastech Číny. Základní charakteristikou pekingské kuchyně je důraz na používání mouky (nejrůznější nudle, bochánky a chleby), česneku, cibule a octa. - Sečuánská kuchyně - je díky pikantní chuti jednou z nejproslulejších a také po celém světě jednou z nejrozšířenějších. Množství mletého chilli může nepřipraveného gurmána pořádně překvapit. Papričky používané v čínské kuchyni si v žádném případě nezadají pálivostí s mexickými chilli papričkami. - Shandongská kuchyně - je známá voňavostí, jemností i celkovou šťavnatostí všech pokrmů. Kuchyně používá méně oleje. - Šanghajská kuchyně - vyznačuje se pokrmy z různých rostlin i mořských živočichů. Oproti pekingské kuchyni je výraznější, co do chuti rozmanitější, používá velmi hodně oleje, cukru i koření.

 

Typické ingredience čínské kuchyně

  • Česnek
  • Čínské nudle
  • Houby mu-err - čínská odrůda smržů jsou u nás k dostání jen sušená a musejí se před dalším zpracování namáčet.
  • Kořeněný ocet
  • Koření (chilli papričky, pepř černý, pepř bílý)
  • Kuřecí maso
  • Ryby
  • Rýže
  • Sezamová semínka
  • Sójová omáčka
  • Sójové klíčky
  • Sušení garnáti
  • Tofu
  • Ústřicová omáčka - mimořádně oblíbené dochucovadlo, dostane se i v Evropě a v chladu vydrží téměř neomezeně dlouho.
  • Vepřové maso

Zázvor

Zelenina (zelí, pórek, salátová okurka, cibule, jarní cibule, brokolice, květák)

Kulinářské speciality Číny

Předkrmy v Číně

  • Křidélka na medu
  • Smažená rýže

Polévky v Číně

  • Polévka z pekingského zelí
  • Polévka s kukuřicí
  • Polévka ze žraločích ploutví - vyhlášená pochoutka šanghajské kuchyně.

Masové pokrmy čínské kuchyně

  • Pekingská kachna - jedná se o specialitu pekingské kuchyně. Kachna je opékána ve speciální peci. Před tím, je marinována ve směsi oleje, omáčky a medového sirupu. Upečené plátky kachního masa si máčíte do sójové omáčky, balíte si je do tenkých omeletek, do kterých si ještě můžete vložit jarní cibulku, čínské zelí.
  • Kuře kung-pao - jedná se o specialitu bečuánské kuchyně.
  • Kuře v lampionu - specialita bečuánské kuchyně.

Rybí pokrmy čínské kuchyně

  • Sladkokyselý kapr ze Žluté řeky - specialita shandongské kuchyně.
  • Sladkokyselá ryba ze západního jezera - specialita kuchyně provincie Jiangsu a Zhejiang.

Moučná jídla čínské kuchyně

  • Nudle, různé taštičky, knedlíčky plněné zeleninou, masem - jedná se o typicky moučné jídlo pekingské kuchyně.

Nápoje v Číně

V Číně se pije běžně pivo k jídlu. V Číně se vyrábí mnoho nejrůznějších druhů pálenek, vín, likérů. Nejslavnějším čínským nápojem však je čaj, který má v Číně obrovskou tradici. Rozděluje se do pěti kategorií: černý, lisovaný, ovoněný, zelený, polofermentovaný.

  • Čaj
  • Pivo
  • Rýžové víno - chuťově připomíná sherry nebo některé druhy portského vína. Právě víno sherry slouží nejčastěji jako náhražka.
  • Shaoxingské víno

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id16946 (novesluzby.cz#21018)


Přidat komentář