Chorvatsko - dovolená a cestování

Chorvatsko je pro české a slovenské turisty oblíbenou dovolenkovou zemí. Jezdíme zde zejména za mořem, ovšem Chorvatsko nabízí i krásnou přírodu, historické památky, sportovní vyžití, tradiční folklór a pohostinné lidi.

Chorvatsko – základní informace

Název: Chorvatská republika

Státní zřízení: republika

Rozloha: cca 57 tisíc km2

Hlavní město: Záhřeb

Jiná významná města: Split, Rijeka, Osijek

Nejvyšší bod: Troglav

Významné řeky: Dunaj, Dráva, Sáva

Úřední jazyk: chorvatština

Měna: kuna (HRK) – 1 HRK = necelé 4 Kč

Náboženství: převážně římskokatolické

Chorvatská vlajka: červený, bílý a modrý pruh + uprostřed erb s korunou

Chorvatsko - úvod

Chorvatsko se nachází na rozhraní střední Evropy a Balkánského poloostrova. Je to jedna ze šesti republik, které vznikly po rozpadu bývalé Jugoslávie po r. 1991. Oblast pobřeží Jaderského moře nese název Dalmácie.

Pobřeží je charakteristické typickým středomořským podnebím (horká suchá léta a mírná vlhká zima). Ve vnitrozemí je kontinentální klima. V zimě je velmi chladno, ale zato v létě teploty vystoupají až ke 38 stupňům.

Chorvatsko má celkem 1185 ostrovů, přičemž 67 z nich je osídleno. Největší ostrovy se jmenují Krk a Cres.

Chorvatsko – fauna a flóra

V Chorvatsku narazíme jak na běžné živočišné druhy, které známe z našich končin, tak na exotické kousky.

Jaderské moře je domovem pro více než 400 druhů ryb a různých hlavonožců. Při plavbě na moři lze spatřit delfíny. Co se týká ohrožených druhů ptactva, vyskytuje se zde orel skalní i jestřábí, sokol, orlík krátkoprstý a další.

Turisté mohou obdivovat levandule, vavříny, cypriše, palmy, myrtu, vinohrady a olivové háje.

Chorvatsko – kuchyně

Dalo by se říci, že každý region v Chorvatsku má své typické speciality. Pokud chcete vyzkoušet něco originálního, navštivte spíše malé rodinné podniky, jinak je běžně k dostání mezinárodní kuchyně.

Chorvatským národním jídlem je sušená šunka - pršut (syrová šunka se suší a pak udí), která se servíruje s olivami a ovčím sýrem. Nicméně na to, co je chorvatské národní jídlo, existují různé názory.

V Chorvatsku byste si rozhodně měli dopřát ryby a plody moře. Za lahůdku se považují čerstvé krevety opražené na olivovém oleji, křupavá bageta a k tomu víno. Jako aperitiv samozřejmě nesmí chybět rakije. Na každé rakiji se uvádí, že má léčivé účinky, zejména na trávení.

Chorvati si s požitkem vychutnávají silnou kávu – i několik šálků denně.

Chorvati sice pijí víno doslova jako vodu, ale nenechme se zmást – tady se totiž rozlévané víno ředí. Červené víno s vodou je bevanda a bílé víno s minerálkou je gemišt.

Nejlevněji se v chorvatských restauracích najíte ze špaget a rizota. Naopak nejdražší jsou ústřice, langusty, humři, masové steaky, bílé ryby.

Jadranské moře

Vody Jadranu jsou čisté, průměrná teplota se pohybuje od 22 – 25 stupňů. Na pobřeží se rozprostírají převážně kamenité a štěrkovité pláže.

Největší přístavy jsou: Rijeka, Split, Ploče, Šibenik, Zadar, Dubrovník, Pula.

Chorvatsko – národní parky

Brijuni

Kornati

Krka

Mljet

Paklenica

Plitvická jezera

Risnjak

Severní Velebit

Zajímavá místa v Chorvatsku – tipy na výlet

  • Souostroví Kornati – nejkrásnější místo pro plachtění a potápění

  • Staré město v Dubrovníku – památky

  • Plitvická jezera – národní park, nádherná příroda, vodopády (z filmu Vinnetou)

  • Limský záliv u Vrsaru

  • Národní park Brionské ostrovy (Brijuni)

  • Umažská riviéra – vodní sporty, pláže, zábava

  • Opatija – luxusní prostředí

  • Národní park Paklenica – skalnaté vrcholy

  • Pláž Valun na ostrově Cres

  • Římský amfiteátr v Pule

Plitvická jezera – národní park od r. 1928

Chcete na vlastní oči vidět vodopády, z nichž zamával samotný Vinnetou? Pak navštivte Plitvická jezera, které ročně shlédnou statisíce turistů. Jedná se o 16 jezer s celkovou délkou přes 7 km a celkovou rozlohou 2, 2 km2. Celý národní park má rozlohu 295 km2. Nejvyšší vodopád má 156 metrů.

Pozorujte, jak se křišťálově čistá voda přelévá z jednoho jezera do druhého, vše na pozadí svěží zeleně.

Celková prohlídka parku vám zabere asi půl dne. Park má otevírací dobu denně od 8 – 20 hod. Vstupné se liší dle ročního období (v zimě je nižší), v létě asi 110 HRK, děti mají slevy. Vstupenky je nutné si pečlivě uschovat, v parku jsou průběžně kontrolovány.

Národní park Brijuni (Brionské ostrovy)

Skládá se ze dvou hlavních ostrovů (Veli Brijun a Mali Brijun) a dvanácti menších ostrovů. Turistům je přístupný pouze hlavní ostrov, Veli Brijun. K vidění jsou různé historické i přírodní zajímavosti.

Dubrovník – nejkrásnější město Chorvatska

Dubrovník bývá nazýván také jako „Chorvatské Athény“ nebo „perla slovanského Jihu“. Dubrovník je zařazen do světového kulturního dědictví UNESCO.

George Bernard Shaw , anglický spisovatel, prohlásil o Dubrovníku: „Pokud hledáte ráj na zemi, přijeďte do Dubrovníku.“

Okouzlí vás hradby, architektura, blízkost moře, subtropická vegetace aj.

Památky Starého města

Pevnost Dubrovník

Obranná pevnost stojí na skále vysoké 37 m. Pevnost vznikla kolem r. 1055 a byla vystavěna za pouhé 3 měsíce. Zajímavostí jsou ze tří stran neobvykle silné zdi (4 – 12 m), ovšem ze strany k městu je šířka pouze 60 cm. Během druhé světové války byla pevnost využívána jako vězení. V budoucnu zde má vzniknout muzeum.

Brána Pile („řecká brána“)


Vyla vystavěna r. 1537. Brána je spojena s padajícím mostem – ten se každý večer zvedá a brána je zavírána.

Městské hradby

Městská kašna

Kostel Svatého Spasitele

Františkánský klášter

Klášter Svaté Kláry

Kostel Svatého Blažeje

Rolandův sloup

Palazzo Sponza

Zvonice

Sv Dominik (opevněná budova)** **

Pevnost Revelin a brána Ploče

Radniční palác

Rektorský (knížecí palác)

Městské tržiště s pomníkem

Katedrála Nanebevzetí panny Marie

Pevnost Svatého Jana

Jezuitský klášter

Muzeum Rupe

Srbský ortodoxní kostel


Památka mimo Staré město:


Ostrov Lokrum (benediktinský klášter, přírodní solné jezero Mrtvo more)



Některé výrazy v chorvatštině

Ahoj – Zdravo

Ano – Da

Ne – Ne

Děkuji – Hvala

Dobré ráno – Dobro jutro

Dobrý den – Dobar dan

Dobrý večer – Dobro večer

Jak se daří? – Kako ste?

Jmenuji se – Zovem sa

Nashledanou – Dovidjenja

Pěkně vítám – Dobro došli

Proč? – Zašto

Promiňte – Oprostite

Prosím – Molim

Hovoříte anglicky? Govorite li engleski?

Prosím vás, kde je…- Molim vas, gdje je…

Pekařství – pekar

Výraz „Chorvat“

Toto slovo má svůj původ ve staroslovánském „Chrvat“, odvozeném od „fšuhaurvat“ (strážce dobytka). Jedná se v podstatě o poukázání na hlavní způsob obživy původních obyvatel chorvatského území. Chorvaté byli na území povolání v 7. století, aby chránili zem před Avary. Chorvaté byli nejprve pastevci a pěstitelé dobytka na dalmatském pobřeží a postupně se rozšířili i na sever a východ.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id16958 (novesluzby.cz#21047)


Přidat komentář