Bosenská kuchyně - gastro turistika

Věděli jste, že čevapčiči pochází právě z bosenské kuchyně? Její speciality jsou inspirovány Řeckem, Itálií, Tureckem. Zvláštností je, že nemá omáčky ani jíšky, což uvítají zastánci lehčích pokrmů. Poznejte kulinářské speciality této orientální kuchyně.

Představení Bosny

Jedná se o malou a hornatou zemi, sevřenou mezi Chorvatskem a Srbskem, kdy je už více jak dva tisíce let místem, kde se setkává východ se západem. Země se skládá ze dvou geografických a historických celků, větší Bosny a menší Hercegoviny na jihu. Většina území je hornatá, s krásnou přírodou.

Na pobřeží Bosny panuje středomořské podnebí, charakteristické horkými léty a mírnou zimou, na sever od pásma hor panuje mírné kontinentální podnebí, pro hory je příznačné drsnější mírné klima.

V Bosně se mluví třemi jazyky: bosensky, srbsky, chorvatsky.

Zvyky v Bosně

  • Lyrické písně - pro Bosnu jsou typické sevdalinky, lyrické písně, které zpívají muži i ženy, za doprovodu hudebního nástroje i bez něj. Každá sevdalinka má svou vlastní melodii tzv. kajdu. Tato melodie často vykazuje orientální rysy, převzaté z tamějších stupnic.
  • Zouvání - v muslimských domácnostech je zvykem zouvat si boty a poté hostitelská rodina nabídne pantofle.

Společenské chování v Bosně

  • Distance od konverzace na téma politika - lidé v Bosně se neradi baví o politice, více než vyslovovat své vlastní názory, poslouchají názory druhých.
  • Přátelskost - lidé v Bosně jsou velmi přátelští.

Co můžete očekávat v Bosně

  • První pomoc - podle diplomatů není jednoduché přivolat v Bosně rychlou pomoc, protože zdaleka ne celá země je pokryta signálem mobilního operátora.

Co jste možná nevěděli o Bosně

V Bosně není dosud zavedena DPH (daň z přidané hodnoty).

Zajímavosti bosenské kuchyně

Bosenská kuchyně nemá omáčky, zpravidla ani nemá jíšku a silné koření je používáno jen v minimálním množství. Vařená nebo dušená jídla jsou zpravidla lehká, vaří se v malém množství vody nebo vývaru. Pro bosenskou kuchyni je typické pečené maso na grilu, slané i sladké záviny, husté polévky plné čerstvé zeleniny.

Základ bosenské kuchyně představuje maso, které je obsažené v drtivé většině jídel.

Večeře je vždy o něco vydatnější, než oběd. Oblíbené je jehněčí maso, telecí naopak nejí skoro nikdo.

Typické ingredience bosenské kuchyně

  • Cibule
  • Máslo
  • Maso - hovězí, jehněčí, vepřové
  • Med
  • Mléko, mléčné výrobky
  • Ořechy
  • Ovoce - jablka
  • Zavařená rajčata
  • Zelenina

Kulinářské speciality Bosny

Polévkové speciality

  • Begova čorba – v Bosně a Hercegovině představuje nejoblíbenější polévku, která se dělá z kuřecího nebo telecího masa a ze spousty čerstvé zeleniny. Bosenští muslimové ji tradičně jedí v době svátků, zejména o ramadánu, v restauracích je ale k dostání během celého roku.

Pomazánkové delikatesy Bosny

  • Ajvar – oranžová pasta, zeleninová směs, která se dělá z červených paprik, lilků, česneku, chilli papriček. Pikantní pasta se maže na čerstvé pečivo a chléb, přidává se také do salátů a používá se zejména jako pochutina k nejrůznějším jídlům.

Slané speciality Bosny

  • Burek – pečivo či koláč z tenkého odlupujícího se filo těsta. Jedná se o nekvašené těsto tvořené moukou, vodou a olejem. Pečivo je plněné nejrůznějšími náplněmi, především mletým masem, sýrem, bramborami aj.
  • Kajmak – mléčný produkt trochu podobný sýru, při stáří několika dnů potom spíše máslu. Kravské mléko se pomalu vaří, potom se nechá další dvě hodiny lehce ohřívat na velmi slabém plameni. Po odstranění zdroje tepla se seškrábne mléčný škraloup. Poté se nechá několik hodin nebo dní zchladit a mírně nakvasit.
  • Sýry – velmi známé jsou místní sýry Travnićki, který je podobný řecké fetě či balkánskému sýru a Vlašićki.

Předkrmy Bosny

  • Pršut – tradiční sušená šunka podobná italskému prosciuttu. Vepřová šunka se nejprve nasolí a nechá ležet asi dva měsíce. Místo soli se může použít také popel z dřevěného uhlí. Poté se několikrát omyje, aby se zbavila soli, a je zavěšena na stinném místě, kterým musí proudit vzduch.

Masové pokrmy Bosny

  • Bamija – dušené telecí maso s jedlým ibiškem.
  • Čevapčiči – typické balkánské jídlo populární zejména v zemích bývalé Jugoslávie. Jedná se o válečky z grilovaného mletého masa podávané na talíři nebo ve speciálním světlém lepkavém chlebu zvaném lepila, či somun. K chlebu se často podává nakrájená cibule, méně často smetana, kajmak, ajvar nebo tvaroh.
  • Filovane paprike – smažené papriky plněné kořeněným mletým masem.
  • Mešano maso – nejrůznější druhy masa na grilu, jedná se o steaky i mleté maso a dohromady to bývá opravdu vydatná porce.
  • Musaka – pokrm ze zapečených vrstev, kdy tři základní vrstvy jsou tvořeny plátky lilku (méně často cuket), mletým jehněčím masem a bešamelovou omáčkou, která se připravuje z horkého mléka a jíšky z mouky a tuku. Do pokrmu se přidávají také rajčata, koření a sladké brambory.
  • Pljeskavica – jde o obdobu čevapčiči, ovšem z mletého masa a nedělají se válečky, ale placka, podobně jako u hamburgeru.
  • Sarma – dušené závitky ze směsi mletého masa a rýže zavinuté v listech vinné révy nebo hlávkového zelí.
  • Sogan dolma – smažené cibule plněné mletým hovězím masem.
  • Sudžuk – suchá klobása z hovězího masa dochucená nejrůznějším kořením, jako kmín, sumah, česnek, sůl, paprika a další. Klobása se nechává sušit po dobu několika týdnů. Je poměrně slaná, má vysoký obsah tuku a může být více či méně pálivá, podle obsahu pálivé papriky. Sudžuk se musí jíst vařený, v syrovém stavu je totiž klobása velmi tuhá.
  • Suho meso – sušené a uzené hovězí maso.
  • Teletina - telecí maso připravené na grilu.

Dezerty Bosny

  • Baklava - velmi oblíbená a vyhledávaná sladkost v zemích bývalého osmanského impéria, vrstvy filo těsta s oříšky a medem.
  • Hurmašica – dezert ve tvaru datle, která je namočená do velmi sladkého sirupu.
  • Lokum – lepivá cukrovinka, připravená ze škrobu a cukru podobná našemu želé. Bývá ještě obalená v práškovém cukru. Cukrovinka se často podává k turecké kávě.
  • Tufahija - podušená jablka naplněná vlašskými ořechy.

Nápoje Bosny

  • Káva - představuje jednoznačně nejtypičtější bosenský nápoj, jehož pití je přímo součástí bosenské kultury. V Bosně se pije tradiční turecká káva, zvaná bosanska kahva, která se podává v džezvě, tj. malé kovové konvičce, spolu s malým kulatým šálkem. Kostky cukru se tradičně namáčí do hrnečku s kávou a jedí, nebo se jednoduše rozpustí přímo v kávě.
  • Pálenky – vyrábí se ze švestek (šljivovica), hrušek (kruške) a vinných hroznů (loza). Pálenky jsou obvykle velmi silné, kdy obsahují minimálně 45 % alkoholu a pijí se doslova během celého dne i ve všech ročních obdobích.
  • Víno – produkuje se hlavně v Hercegovině, kde má jeho výroba tradici už od dob Římanů. Rozhodně ochutnejte domácí lahodná bosenská vína.
  • Voda - představuje největší přírodní bohatství Bosny, kdy na celém jejím území se vyskytuje velké množství kvalitní pitné vody, a to včetně chutných minerálních vod. Minerálce se zde říká kisela voda.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id16967 (novesluzby.cz#21071)


Přidat komentář