Zřizujeme domácí vinotéku

Jste milovníci a znalci vína, doma se Vám nahromadilo několik lahví a tak jste se rozhodli pro zřízení vlastní vinotéky? Možná se Vám bude hodit několik informací, které jsme k tomuto tématu vybrali.

Jak si zřídit domácí vinotéku

Možností je několik. Jako 1. možnost si můžete zakoupit skříňovou vinotéku, která má regulaci teploty a o nic víc se nemusíte starat. Tato vinotéka může být umístěna v bytě, v kanceláři nebo ve sklepě...2. možností je, máte-li prostory pro zřízení - vlastní sklep – vytvořit pravý moravský sklípek, dalším faktorem pro konečný výsledek budou zejména finančních možnosti, velikosti prostoru a času.

Základní pravidla pro archivaci vína

  • výhodné je hrdla lahví parafinovat.
  • láhve ukládáme vleže, aby víno korkovou zátku navlhčovalo a vytlačilo vzduchovou bublinu dovnitř lahve. Tím se zabrání výměně vzduchu, přičemž by mohlo dojít k různým nežádoucím infekcím. Při kolmém postavení lahví korek vysychá, k vínu má přístup vzduch a napomáhá jeho oxidaci.
  • do vinotéky zakládáme jen kvalitní vína s typickou odrůdovou vůní a chutí. Vhodná jsou vína Ryzlinku rýnského, Rulandského, Tramínu červeného, Sylvánského zeleného, Veltlínského, Svatovavřineckého a další.
  • prostory, v nichž je vinotéka umístěna, mají být bez přímého denního světla a s teplotou vzduchu od 6 do 15 °C. Při nízkých teplotách se může vysrážet vinný kámen. Za vyšších teplot se urychlují procesy dozrávání, víno rychle stárne, barva bílých vín přechází na jantarovou až jantarovožlutou. U červených vín se v některých případech barvivo vysráží na sklo. Vína se zbytkem cukru se mohou rozkvasit.
  • pro vinotéku využijeme vhodné místo ve sklepě jako je čelní stěna, výklenky a vestavíme do stěn ležatě drenážní trubky o světlosti 10 cm. Pro větší množství vzorků postavíme tenkostěnné betonové regály i z prefabrikátů, které se dají libovolně rozdělit na potřebná oddělení k uložení lahví s vínem podle odrůd a ročníků.
  • relativní vlhkost - hladina ideální relativní vlhkosti je mezi 65% a 80%
  • světlo - příliš ostré světlo – jedná se o zdroj tepla a to i při slunečním záření i při zapnutém osvětlení prostoru
  • o uložených vínech vedeme řádnou evidenci, vína pravidelně alespoň jednou v půlročních termínech senzoricky (očním kontaktem) hodnotit, a to v přítomnosti více posuzovatelů, aby výsledek byl objektivní. Je nutno si uvědomit, že víno v lahvích dál mění své vlastnosti. Jeho kvalita se zlepšuje, než dosáhne optimální lahvové zralosti.
  • změny ve složení nalahvovaného vína probíhají pomaleji než v sudech. Zpočátku pozorujeme větší uvolňování buketních látek a tvorbu esterů, čímž kvalita vína stoupá. Po dosáhnutí nejvyššího stupně lahvové zralosti, o čemž se přesvědčíme senzorickým hodnocením, se na určitý čas vývoj vína zastaví – stabilizuje, protože se již v něm nemá co zlepšovat. Delším ležením v lahvích potom dochází postupně k tvorbě „stařinky", která z vína čím dál více vystupuje a jeho chuťové a buketní látky znehodnocuje.

Třetí možnost je - Aktivní vinných sklep

Jednou z možností je nechat si sklep připravit od odborníků. Aktivní vinný sklep je modernější pojetí archivace vína spojené s větším pohodlím, lepší regulací teploty a vlhkosti, monitorováním nežádoucích teplotních změn a širokou škálou způsobů, jak daný prostor zvelebit dle přání zákazníka. Jak se o Vás firma postará?

  • Pasivní nebo aktivní sklep - monitoring teploty a vlhkosti
  • Možné způsoby izolace místnosti
  • Interiér - zdi, podlahy, strop
  • Vybavení nábytkem z vhodného materiálu
  • Nasvětlení prostoru
  • Způsob regulace teploty a zvlhčení resp. odvlhčení vzduchu v místnosti pomocí klimatizace speciálně vyvinuté pro vinné sklepy
  • Monitorovací zařízení
  • 3D vizualizace nebo animace navrhnutého řešení
  • realizace
  • naplnění archivu v případě, že nemáte ještě vlastní
  • konzultace se someliérem
  • 2 roky záruka a servis
  • revize klimatizace
  • monitoring optimálních podmínek

Jak uchovat otevřenou lahev?

Základem je omezit možnou oxidaci vína. Proto je důležité snížit kontaktní plochu vína se vzduchem např. přelitím do menší lahve tak, aby víno mělo hladinu v její nejužší části. Další možností je použití vakuové pumpičky, která vyčerpá z lahve vzduch a sníží tak množství kyslíku v lahvi. Existují i zařízení, která pumpují do lahve inertní plyn jako je např. dusík, který vytlačí lehčí kyslík a brání tak oxidaci vína.

Druhy domácích vín a dovoz ze zahraničí

Jaké známe druhy vín - Bílá vína, červená vína, růžová vína,  šumivá vína, sladká vína, archivační vína

Další dělení - odrůdy produkované na území ČR** **

Bílá vína - Aurelius * Chardonnay * Irsai Oliver * Muškát moravský * Müller Thurgau * Neuburské * Pálava * Rulandské bílé * Rulandské šedé * Ryzlink rýnský * Ryzlink vlašský * Sauvignon * Sylvánské zelené * Tramín červený * Veltlínské červené rané * Veltlínské zelené  ** **

Červená vína - André * Cabernet Moravia * Cabernet Sauvignon * Frankovka * Merlot * Modrý Portugal * Rulandské modré * Svatovavřinecké * Zweigeltrebe

Dovoz zahraničních vín

Chile – Chardonnay reserve, Cabernet Sauvignon - Gran Reserva, Late Harvest

Francie - Cuvée Gilbert, Chateauneuf-Du-Pape, Macon-Solutré, Pouilly-Fuissé Selection Vieiles Vignes, Sekt Crémat D´Alsase Brut, Riesling A.O.C. méd. Argent Colmar, Gewürztraminer A.O.C., Gigondas La Lousianne...

Rakousko - Chardonnay Eckartsberg, Riesling Rabenstein, Blaufränkisch Kabinett Kirchberg

Itálie - Chianti di San Gimignano, Vernaccia di San Gimignano

Slovensko - Tokajský 5 putňový výběr

Jihoafrická republika - Remhoogate Estate, Douglas Green Chardonnay

Argentina - Malbec – Varietales, Tempranilo - Shiraz Viňa San José,

Portugalsko - Garrafeira Dos Sócios , Terras d’El Rei – Carmim

Španělsko - Marqués de Tomares Doňa Carmen, Valcanto Syrah

Austrálie - Hoo Roo Creek Cabernet Merlot, Aspen Esteta Shiraz,

A co je třeba vědět…

Portské víno = dolihované víno z oblasti Duoro v Portugalsku, do zcela neprokvašeného moštu se přidá 77% obj. alkohol, který zastaví kvašení a stabilizuje výsledný produkt.

Sherry - speciální víno z Andalusie ve Španělsku, vyrobené oxidační metodou v neplných sudech, při zrání je na hladině vína povlak ze speciálního kmene kvasinek, fortifikuje se alkoholem a přírodním sladidlem.

Burčák - lidový název pro bouřlivě kvasící vinný mošt, kdy ještě převládá obsah cukru nad obsahem alkoholu. Jakmile začíná převládat alkohol a kyseliny vystupují, nazývá se takový kvasící mošt řezák. Burčáková sezóna začíná obvykle se sběrem ranných odrůd, tj. na přelomu srpna a září, trvá až do půlky října.

Tokaj - speciální víno z maďarské a slovenské Tokajské oblasti, odrůdy Furmint, Lipovina, Muškát žlutý, vyrobené oxidační metodou zráním v sudech, fortifikované přírodním sladidlem z roztlučených cibéb - bobule napadené ušlechtilou plísní, ne rozinky, podle počtu "puten" cibéb na sud vína se produkt označuje např. 3 putnový výběr atd.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id16295 (novesluzby.cz#21837)


Přidat komentář