Zdravější fritování

Také se nemůžete vzdát pochoutek, jako jsou křupavé hranolky, řízečky nebo koblížky? Nemusíte, stačí jen, abyste zdravěji fritovali, pečovali o fritézu a včas rozpoznali, kdy je potřeba vyměnit olej. Chcete se dozvědět více?

Olej do fritovacího hrnce

Výběr oleje do fritovacího hrnce

  • Používejte rostlinný olej nebo tuk bohatý na nenasycené tuky (kyselinu linolovou): sójový olej, slunečnicový olej, arašídový olej, kukuřičný olej.
  • Vybírejte olej, který má zaručenou vyšší trvanlivost a tepelnou odolnost.
  • Podívejte se na obal oleje, kde by mělo být označeno, zda právě olej, který držíte v ruce, je vhodný, či přímo určený pro fritování.
  • Budete-li používat pro fritování ztužený pokrmový tuku v kostce, vždy ho nejprve nakrájejte na menší kousky, a to tak, aby se fritovací hrnec nezahříval během prvních minut naprázdno. Teplotu pro rozpuštění tuku v kostce, je třeba nastavit na 150°C, a to až do úplného rozpuštění tuku. Následně poté můžete provést nastavení fritování pokrmů na Vámi požadovanou teplotu.
  • Vždy před počátkem fritování, doplňte olej po příslušnou značku maximálního množství ve fritovacím hrnci.
  • Během samotného procesu fritování zkontrolujte množství oleje.
  • Při doplňování oleje do fritovacího hrnce, ho nikdy nemíchejte s jiným.
  • Po skončení fritování, vždy olej přefiltrujete, čímž ho zbavíte zbytků pokrmů, strouhanky a udržíte jeho dobrou kvalitu po více fritováním.

Četnost výměny fritovacího oleje

Výměnu oleje každopádně proveďte v případech:

  • nepříjemného zápachu,
  • kouře, který se objevuje při smažení,
  • ztmavnutí oleje,
  • zhoustnutí oleje.

Četnost výměny tukového a pachového filtru u fritovacího hrnce

  • Zhruba po čtyřiceti až padesáti použitích fritovacího hrnce, vždy vyměňte tukový a pachový filtr, který se nachází ve víku fritézy.

Údržba, péče fritovacího hrnce

  • Fritovací hrnec nikdy nezapínejte bez oleje, mohlo by totiž velmi lehce dojít k jeho poškození.
  • Po každém fritování nechte fritovací hrnce zcela zchladnout.
  • V případě, že máte fritézu, která je vybavena systémem pro automatické čištění oleje, zapněte jej. Ten se při určité teplotě aktivuje a o vše se následně postará. Po automatickém čištění jen přemístíte kazetu s olejem po jeho úplném zchladnutí do ledničky.
  • V případě, že nemáte fritézu, která je vybavena systémem pro automatické čištění oleje, přefiltrujte po zchladnutí olej a poté ho chladný uchovejte v chladničce.
  • Před jakýmkoliv čištěním, vždy nejprve odpojte fritovací hrnec ze zástrčky, aby nedošlo k případnému zásahu elektrickým proudem.
  • Ty části fritovacího hrnce, které je možné umývat, vložte do myčky na nádobí, nebo umyjte ručně. Ostatní části fritovacího hrnce jemně, ale důkladně otřete vlhkým hadříkem.
  • Při čištění fritovacího hrnce používejte zásadně jemné neagresivní prostředky na mytí nádobí. V žádném případě nepoužívejte různé mycí písky, brusné mycí prostředky, nebo ostré, kovové předměty pro odstranění případných připálenin. Nepoužívejte prostředky s obsahem benzínu, acetonu.
  • Ty části fritovacího hrnce, které přicházejí do styku s olejem, pečlivě opláchněte. Zbytky mycího saponátu by totiž olej rychle znehodnotily, a ani Vašemu zdraví by to rozhodně neprospělo.
  • Vždy, po vychladnutí fritovacího oleje, ho skladujte v chladničce, a to v uzavřených nádobách, například plastových, které budou sloužit pouze pro uskladnění fritovacího oleje. Nenechávejte olej ve fritovacím hrnci stát, do dalšího fritování, při pokojové teplotě. Neprospívá to ani oleji, ani Vašemu zdraví a aroma kuchyně.
  • Pokud budete fritovací hrnec uskladňovat, nechte olej, nebo tuk zcela vychladnout, cca 4 hodiny.

Bezpečnost zacházení s fritovacím hrncem

  • Dříve, než fritovací hrnec připojíte do sítě, překontrolujte, zda napětí, které je uvedené na přístroji souhlasí s napětím v místní elektrické síti.
  • Fritovací hrnec neinstalujte v blízkosti tepelných zdrojů.
  • Fritovací hrnec postavte na vodorovnou, stabilní, pevnou podložku.
  • Nepřemisťujte fritovací hrnec, doku je olej ještě horký.
  • Dojde-li k poškození přívodního kabelu, sami jej neopravujte, nevyměňujte.
  • Nenechávejte fritovací hrnec v dosahu dětí, mohlo by dojít k popálení horkým olejem.
  • Dbejte na to, aby síťový kabel byl mimo dosah dětí. Nenechávejte síťový kabel viset přes hranu stolu nebo pracovní desky, na kterém je fritovací hrnec umístěn.
  • Abyste zabránili vystřikování horkého oleje, vždy zavírejte víko před tím, než je košík ponořený.
  • Během fritování vystupují pachovým filtrem horké výpary. Držte ruce i obličej v bezpečné vzdálenosti od této horké, stoupající páry. Dávejte také pozor na horkou páru, který vystupuje po sejmutí víka.
  • Nedotýkejte se také kontrolního okénka, má-li ho fritovací hrnec, neboť v průběhu fritování se může silně zahřát.

Fritovací hrnec & životní prostředí

Jakmile Váš fritovací hrnec doslouží, či jej budete nahradit jiným, modernějším přístrojem, nevyhazujte jej do běžného komunálního odpadu. Odevzdejte jej do sběrny určené k recyklaci.

Fritování potravin

Fritovat můžete například:

  • Řízky z masa (kuřecí, vepřové)
  • Řízky ze zeleniny (jednopruhové, vícepruhové)
  • Řízky z luštěnin
  • Obalovanou zeleninu (květák, brokolici, lilek, patison aj.)
  • Obalované houby
  • Ryby
  • Pokrmy z brambor - hranolky, americké brambory, bramborové lupínky
  • Pokrmy ze sýra - smažený sýr
  • Koblížky

Rady při fritování

  • V případě, že často fritujete ryby, je vhodné používat samostatnou olejovou náplň pro ryby, protože ostatní pokrmy by poté snadno mohly chytit rybí odér.
  • K dosažení rovnoměrného prosmažení pokrmů, je rozmístěte ve fritovacím košíku po jeho obvodu a méně zaplňte střed košíku.
  • Pro každý z receptů, dodržujte doporučenou teplotu. V případě, že nastavíte příliš nízkou teplotu, pokrmy zbytečně nasáknou více tuku, než je zapotřebí. V případě, že nastavíte příliš vysokou teplotu, utvoří se na povrchu pokrmu kůrka příliš brzy, zatímco uvnitř bude pokrm ještě syrový, neudělaný.
  • Pokrmy ponořte do tuku v té chvíli, jakmile olej dosáhne požadované teploty, tj. až světelná kontrolka zhasne. Nevkládejte pokrmy do oleje dříve, než bude mít požadovanou teplotu.
  • Nepřeplňujte košík, jen abyste dosáhli toho, aby bylo usmaženo co nejvíce pokrmů najednou. Dosáhli byste jen toho, že by přeplněný košík způsobil okamžité snížení teploty oleje a následkem by byl pokrm nestejnoměrně osmažená a příliš mastný.
  • V případě, že budete smažit omezené množství pokrmů, nastavte nižší teplotu, než je doporučeno, a to proto, abyste zabránili silnému vření oleje.
  • Vždy si zkontrolujte, aby každý pokrm, určený pro smažení, byl nakrájen stejnoměrně, na tenké plátky. Příliš tlusté kusy způsobí, že se špatně prosmaží uvnitř. Pokrmy stejnoměrně nakrájené, dosáhnou najednou ideálního stupně prosmažení.
  • Vždy pokrmy před ponořením do oleje, tuku dobře osušte, a to z důvodu, že příliš vlhké potraviny jsou po osmažení měkké. Toto se týká především pokrmů z brambor.
  • Potraviny, které obsahují hodně vody (ryby maso, zelenina), před smažením obalte a zbytek mouky, strouhanky před samotným ponořením do fritovacího hrnce odstraňte.
  • Fritujte pokrmy do zlatožluta, ne do tmavohněda. Dále odstraňujte spálené zbytky pokrmů.
  • Škrobovité pokrmy, především z brambor, obilovin, nefritujte při teplotě nad 175°C, minimalizujete tím tvorbu akrylamidů. (Akrylamid je řazen mezi pravděpodobné karcinogeny. Švédové totiž zjistili, že teploty při zpracování potravin musí vystoupit  nad 120 °C. Logicky tu platí, že čím déle je potravina této teplotě vystavena, tím více akrylamidu v ní vzniká. Ministerstvo ochrany spotřebitelů oznámilo, že se výrobci dohodli na jednotném způsobu přípravy hranolků a ten bude doporučován na všech baleních. Při fritování by teplota neměla přesahovat 175 °C a v troubách 200 °C. Vědci se domnívají, že oč tmavší jsou například hranolky, pečené brambory, některé druhy pečiva, sušenky, káva či snídaňové kukuřičné a obilné lupínky, o to vyšší je pravděpodobnost výskytu látky.

Odstranění nepříjemného zápachu při fritování

Některé pokrmy, například ryby, mohou oleji, tuku dát nepříjemný zápach. Vzniklý zápach můžete zkusit neutralizovat:

  • Ohřejte olej, tuk na teplotu 160°C. Následně vložte do oleje dva plátky chleba, nebo pár výhonků zelené petržele. Nyní vyčkejte, až se přestanou vytvářet bublinky a poté plátky chleba, nebo výhonky vyjměte, za pomocí stěrky. Olej, tuk bude mít poté opět neutrální chuť.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id16279 (novesluzby.cz#21206)


Přidat komentář