Tlakový hrnec - elektrický nebo klasický?

Tlakový hrnec je skvělým pomocníkem v každé kuchyni, ušetří náš čas, energii a peníze. Stojíte však před rozhodnutím, zda si pořídit elektrický tlakový hrnec nebo klasický tlakový hrnec? Jak bezpečně zacházet s jednotlivým typem tlakového hrnce?

Podle jakých parametrů vybírat tlakový hrnec

  • Typ tlakového hrnce - elektrický tlakový hrnec; klasický tlakový hrnec
  • Vnější materiál hrnce – například nerezavějící ocel
  • Vnitřní materiál hrnce – nerez; teflon
  • Objem hrnce – méně než 4,6 l; od 4,6 do 4,7 l; od 5 do 5,7 l; od 6 do 8 l; od 10 l
  • Dno – například třívrstvé masivní sendvičové dno, zaručující úsporu energie
  • Snadná údržba tlakového hrnce
  • Komfortní použití tlakového hrnce
  • Možnost použití tlakového hrnce na všechny typy sporáků
  • Vlastnosti tlakového hrnce – funkce dvojího vaření; indukce; mytí v myčce na nádobí; plynový ohřev
  • Doba záruky na tlakový hrnec (může být dva, ale také až deset let)
  • Výrobce tlakového hrnce
  • Cena tlakového hrnce

Tlakový elektrický hrnec & tlakový  „klasický“ hrnec

Elektrický tlakový hrnec dokáže uvařit rýži, mléko, vejce, dále přílohy, jako je zelí, čočka, brambory.

Tento hrnec můžete použít také bez víka, kdy v něm můžete smažit řízky, obalový sýr, hranolky, houby, prakticky nahradí fritovací hrnec.

Tlakový elektrický hrnec disponuje bezpečnostními prvky:

  • Bezpečnostní systém otevírání, uzavírání víka – v hrnci nemůže vzniknout tlak, dokud víko není dokonale uzavřeno. Jedinečný bezpečnostní systém zabraňuje otevření již uzavřeného víka, dokud je v hrnci tlak.
  • Blokátor zadrhnutí ventilu regulace tlaku – tento blokátor zabraňuje tomu, aby se pokrm během vaření přilepoval na ventil regulace tlaku, čímž předchází zadrhnutí ventilu regulace tlaku.
  • Regulátor tlaku – tlakový hrnec sám registruje vnitřní tlak, kdy v závislosti na něm automaticky reguluje intenzitu elektrického vytápění.
  • Systém snižování tlaku – v případě, že vnitřní tlak dosáhne nastavené hodnoty, vnitřní hrnec se začne pružně pohybovat směrem dolů, oddělí se od závěrového kroužku a dojde ke snížení tlaku.
  • Ventil regulace tlaku – automatické vypouštění páry ventilem, v případě, že by vnitřní tlak v hrnci překročil povolený limit, a to ještě předtím, než by bylo potřeba aktivizovat funkci bezpečnostního ventilu, či tepelné pojistky.
  • Tepelná pojistka – tato bezpečnostní pojistka přeruší zásobování elektrickou energií, v případě, že vnitřní teplota dosáhne příslušné hranice povolené hodnoty.
  • Termostat – termostat přeruší zásobování hrnce elektrickou energií, pokud vnitřní teplota dosáhne hranici povolené hodnoty, či pokud ve vnějším zdroji přívodu elektrické energie dojde k neočekávanému zvýšení napětí.

Bezpečné zacházení s tlakových elektrickým hrncem

  • Neotevírejte tlakový hrnec, pokud se plovák uzavíracího ventilu umístěného na rukojeti nespustí dolů.
  • Na víku hrnce neponechávejte žádné předměty, díky kterým by mohlo dojít k zablokování správné funkce ventilu regulace tlaku.
  • Jak ventil regulace tlaku, tak víko zabraňující jeho zadrhnutí a uzavírací ventil, vždy udržujte v naprosté čistotě.
  • Tlakový hrnec může během vaření vypouštět horkou páru, buďte tedy opatrní na obličej a Vaše ruce.
  • V případě, že hrnec po dobu jedné minuty vydává varovný zvukový signál, tzv. přerušovaným pískáním, vypněte ho. Hrnec zdvihněte prostřednictvím dvou bočních držadel nádoby, ne však za rukojeť víka.

Bezpečné zacházení s „klasickým“ tlakovým hrncem

  • Tlakový hrnec neotevírejte dříve, dokud zcela nesnížíte tlak uvnitř nádoby.
  • Nikdy při otvírání hrnce nepoužívejte jakékoliv větší síly.
  • Hrnec nedávejte do vyhřáté pečící trouby, ani jej nepoužívejte ke smažení potravin.
  • V případě, že na začátku vaření uniká z tlakového hrnce velké množství páry, není nejspíš tlakový hrnec dobře uzavřen.
  • Neměňte nastavení nízkého nebo vysokého tlaku během vaření v tlakovém hrnci.
  • V případě nutnosti regulace tlaku během vaření používejte kuchyňskou chňapku nebo utěrku.
  • Je-li hrnec pod tlakem, přemísťujte jej s maximální opatrností. K přenášení hrnce nikdy nepoužívejte držadlo na poklici.
  • Nikdy tlakový hrnec nepoužívejte bez tekutin, mohlo by totiž dojít k vážnému poškození hrnce.
  • Při přípravě masa, které má na povrchu kůži, která se může vlivem tlaku nafouknout, nepropichujte, a to do té doby, dokud je na povrchu nafouknuté, jinak hrozí nebezpečí Vašeho opaření, popálení. Maso je vhodné naopak propíchnout před samotným vařením.
  • Při přípravě kašovitých potravin, jako je hrách, rebarbora aj., hrncem před otevřením (po uvaření) lehce zatřepejte, a to z důvodu, aby pokrm nevystříkl ven.
  • Nikdy nezahřívejte prázdný tlakový hrnec, mohli byste jej nenávratně poškodit.
  • Pravidelně každý rok vyměňte těsnění poklice.

Kompatibilní zdroje tepelné energie pro tlakové hrnce z nerezavějící oceli

Tlakové hrnce, které jsou z nerezivějící oceli, můžete použit na veškeré zdroje tepelné energie, a to včetně indukčních.

  • Při použití na sklokeramické desce překontrolujte, zda je dno hrnce čisté.
  • Při použití na plynovém hořáku dbejte na to, aby velikost plamene nebyla nikdy větší, než je průměr dna tlakového hrnce.
  • Při použití na elektrické varné desce, použijte ploténku o stejném, či menším průměru, než je průměr samotného tlakového hrnce.

Orientační časy pro vaření pokrmů v tlakovém hrnci

Tyto časy se mohou lišit na základě toho, zda budete volit klasický nebo elektrický tlakový hrnec. Také počítejte s tím, že doba vaření je závislá na druhu připravovaných surovin, jejich kvalitě, množství, typu sporáku, výchozí teplotě, individuálním tlaku v hrnci aj.

Doba potřebná pro vaření masa

  • Hovězí maso

Roláda 20-30 minut

Pečeně 30-40 minut

Svíčková 30-40 minut

Polévkové maso 35-40 minut

Jazyk 45 minut

  • Vepřové maso

Uzeny bůček 20 minut

Roláda 20-30 minut

Ovarové koleno 25-30 minut

Pečeně 30-35 minut

  • Telecí maso

Pečeně 12-15 minut

Hlava 15 minut

Nožička 15-20 minut

Jazyk 15-20 minut

Jehněčí a skopové maso

Kýta 30 minut

  • Drůbeží maso

Holoubě 8-10 minut

Kuře 15 minut

Slepice 15-20 minut

Husí drůbky 15 minut

  • Zvěřina

Králík 15 minut

Zaječí pečeně 15 minut

Srnčí hřbet 10 minut

Zaječí na pepři 10-15 minut

Srnčí kýta 20-30 minut

Doba potřebná pro vaření  obilovin

  • Oves a kukuřice

Ovesná mouka 5 minut

Ovesné vločky 6 minut

Ovesná krupice 6 minut

Kukuřice 10 minut

Doba potřebná pro vaření ryb

Dle velikosti porce 6-8 minut

Doba potřebná pro vaření brambor

Brambory krájené solené 7-9 minut

Brambory ve slupce 10-15 minut

Doba potřebná pro vaření ovoce

  • Ovoce

Jablka pokrájená 2-5 minut

Hrušky pokrájené 2-5 minut

  • Zelenina

Brokolice 5-6 minut

Celer krájený 3-5 minut

Červené zelí 8-10 minut

Česnek krájený 4 minuty

Hlávkové zelí 7-12 minut

Chřest 6-10 minut

Kedlubny 5-6 minut

Květák dělený na růžičky 8-9 minut

Květák celý  15-18 minut

Kysané zelí 10-12 minut

Mrkev 6-8 minut

Paprika 3-4 minuty

Růžičkova kapusta 8-10 minut

Špenát 2-3 minuty

Zavařené fazole 5-6 minut

Doba potřebná pro vaření polévek

Houbová polévka 2-5 minut

Masový vývar 25-30 minut

Slepičí vývar 25-30 minut

Volská oháňka 25-30 minut

Doba potřebná pro vaření luštěnin

Předem namočený hrách 10 -12 minut

Předem namočené fazole 25 -30 minut

Doba potřebná pro vaření rýže

Rýžová kaše 7-8 minut

Rizoto 5 -7 minut

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id16287 (novesluzby.cz#21612)


Přidat komentář