Pánve Wok - výběr, druhy, kvalita

Pánev Wok je víceúčelovou nádobou vhodnou pro dušení, vaření, smažení i fritování. Připravíte v ní čínské speciality, ale i tradiční česká jídla. Pánev používali staří Číňané, a to již před dvěma tisíci lety. V dnešní době je oblíbená po celém světě.

Historie pánve Wok

Pánev Wok začali používat staří Číňané před dvěma tisíci lety. Následně se pánev dostala od Indonésie, kde se stala prakticky každodenním pomocníkem při přípravě smažené rýže i jiných pokrmů. Postupně se pánev rozšířila do Indie, Barmy, Singapuru a dalších asijských koutů. Postupem času získala na známosti a oblíbenosti po celém světě, a to především díky rychlosti přípravy jídel a minimu používaného tuku.

Představení pánve Wok

Wok je široká, hluboká, oblá pánev, obvykle o průměru kolem 30 cm a s dřevěnou rukojetí. Po celá staletí je tradičním nádobím používaným v Asii. Na oblém dnu této pánve je možné připravovat větší množství různých surovin na poměrně malém množství tuku. Nejvhodnější je pro míchání zeleniny, při kterém vyniknou její výhody ve srovnání s evropskou pánví s plochým dnem.

Způsob přípravy pokrmů na pánvi WOK

Pokrmy se na této pánvi připravují prudkým restováním za neustálého obracení a postupného přidávání surovin. Příprava jídla musí být rychlá, aby veškeré přísady, které přijdou do styku s horkým dnem, byly i po velice krátké době správně tepelně zpracované a nepouštěly vodu.

Nejdříve pánev rozpalte, poté ztlumte na střední až nízký stupeň tepla. Před poslední třetinou vaení můžete sporák úplně vypnout. Pokrm můžete také dokončit i mimo varnou plochu, protože díky robustnosti pánve je dobře uchováno teplo. Vařením na nižším stupni a dřívějším odstavením pánve dosáhnete výrazné úspory energie.

Veškeré pokrmy můžete připravit bez tuku, nebo případně pánev vytřete ubrouskem s kapkou oleje.

Volba teploty u pánve Wok při vaření

Při vaření s wokem je důležitá správná teplota. Protože pánev wok svým tvarem připomíná mísu, nejvyšší teploty jsou dosahovány na dně a stěny zůstávají chladnější. Při míchání jídla tak dochází k teplotním rázům a připravované jídlo krásně zkřehne.

Možnost využití pánve Wok

Houbové pokrmy

  • Různé druhy nudlí
  • Všechny druhy masa – restované, grilované, guláš
  • Omáčky
  • Připravení marmelády
  • Opražení ořechů
  • Připravení popcornu
  • Zeleninové pokrmy – jarní cibulka, bílá ředkev, čerstvé papriky, sójové výhonky, mrkev, fazolové lusky

Zachování vitamínů u pokrmů připravovaných v pánvi Wok

Díky krátké době přípravy ztrácejí suroviny jen malé množství vitamínů.

Typy pánví Wok

  • Klasická pánev Wok
  • Elektrická pánev Wok

Typy pánví Wok dle materiálu

  • Titanová pánev Wok
  • Měděná pánev Wok
  • Keramická pánev Wok
  • Teflonová pánev Wok

Parametry, podle kterých vybírat pánev Wok

  • Materiál pánve
  • Počet rukojetí – u větší pánve jsou dvě, u menší jedna rukojeť
  • Materiál rukojeti
  • Velikost pánve
  • Cena pánve

Doplňky k pánvi Wok

  • Poklička
  • Mřížka – na vaření pokrmů v páře, či pro ohřívání

Keramická pánev Wok

Vlastnosti keramické pánve Wok

Díky keramickému povrchu uvnitř pánví je zaručena maximální kvalita připravovaného pokrmu a maximální bezpečnost, jelikož neobsahují škodlivé látky.

Důvody, proč se rozhodnout pro nákup keramické pánve Wok

  • snadnost vaření i mytí

  • extrémní trvanlivost

  • odolnost vůči poškrábání

  • odolnost vůči mechanickému poškození

  • vhodnost i pro extrémní užívání

  • při přehřátí prázdné pánve se z ní neuvolňují žádné škodlivé látky

Titanová pánev Wok

Vlastnosti titanové pánve Wok

Nádobí, kterému se říká titanové, je vyrobeno nikoliv z titanu, ale ze slitiny kovů, která titan obsahuje. Tato slitina má velkou tepelnou vodivost a dlouhou tepelnou setrvačnost. Výsledkem jejího použití je vysoká úspora energie při vaření.

Důvody, proč se rozhodnout pro nákup titanové pánve Wok

  • robustnost

  • masivní silné termodno, které rychle akumuluje teplo a rozvádí ho po celé ploše nádobí

  • skvělá vodivost použitého základního materiálu – způsobuje rychlé zahřátí korpusu nádoby, a to při spotřebě minimálního množství energie

  • mohutnost nádobí – teplo se v nádobí dlouho drží. Sporák také může být dříve přepnut na nižší výkon, nebo i vypnut, čímž dosáhnete úspory energie

  • vysoká odolnost proti nárazu, a to díky zesíleným stěnám

  • pánev se nedeformuje, přesně sedí na sporáku

  • při opakovaném ochlazení nebo zahřátí je pánev stále stabilní

  • dno pánve se neprohýbá, nezdeformuje, čímž nedochází ke zbytečným únikům tepla, plýtvání energie

  • nepřilnavá vrstva je velmi odolná proti oděru, opotřebení, řezu – můžete používat i kovové vidličky, lžíce, obracečky

  • dlouhá životnost pánve

  • i po letech vaření si povrch titanového nádobí zachovává své vynikající antiadhezní účinky

  • příprava pokrmů bez tuku, nebo jen s minimálním množstvím

  • snadná údržba a mytí – stačí jen vytřít pánev papírovou utěrkou a následně smýt vodou, případně saponátem

Péče o titanovou pánev Wok

  • Před prvním použitím pánev umyjte, opláchněte, osušte. Vnitřní povrch pánve lehce potřete olejem.
  • Při vaření používejte chňapky nebo jiné ochranné pomůcky.
  • Pánev nenechávejte na zapnutém sporáku naprázdno.
  • Před umytím pánve, ji nechte vždy vychladnout, protože v případě ponoření rozpálené pánve do vody by mohlo dojít k poškození povrchu.
  • K odstranění nečistot na pánvi, nepoužívejte abrazivní čistící prostředky, drátěnky, ale jen houbičku.mDbejte na dokonalé umytí pánve, v případě, že byste ji špatně umyli, tak zbytky potravin by se při dalším vaření připálili k pánvi a mohlo by dojít k poškození povrchu pánve.
  • Pánev z titanu můžete umývat v myčce na nádobí, a to při teplotě do 50°C s nízkou dávkou saponátu, ovšem ruční mytí prodlužuje životnost pánve.

Měděná pánev Wok

Vlastnosti měděné pánve Wok

  • Měděné pánve jsou vyrobené v kombinaci nerezu a mědi, případně ještě cínu.
  • Měděné nádobí, které je bez potažení vnitřní části, se smí používat pouze pro rozpuštění, či výrobu čokolády, či pro tření cukru s vejci.
  • Obvyklá tloušťka měděného nádobí je od dvou do dvou a půl milimetru.

Důvody, proč se rozhodnout pro nákup měděné pánve Wok

  • měď je hned po stříbru nejlepším vodičem tepla, navíc s cínovým nebo nerezovým vnitřkem je nejpoužívanějším nádobím světových šéfkukařů

  • vynikající tepelná vodivost

  • rychlé a rovnoměrné zahřátí

  • vnitřní strana měděné pánve z nerezové oceli – chuťově neutrální a odolná proti potravinovým kyselinám

  • můžete vybírat měděné pánve s bronzem, litinou, nerezem

  • vhodnost na plynové, elektrické, sklokeramické sporáky

  • možnost použití také do trouby

  • možnost využití i na indukci, se speciálním adaptačním diskem

Péče o měděnou pánev Wok

  • Pro dekorativní účely používejte leštící pastu, protože pokud měď není nalakovaná, vytvoří se na ní patina a začne korodovat díky vlhkosti vzduchu.
  • Pocínovaný vnitřek pánve, nebo nepotaženou měď nikdy nečistěte drátěnkami, či jinými ostrými, kovovými předměty (vidlička, nůž apod.). Vnitřní nerezovou nebo cínovou vrstvu umyjte teplou vodou, za použití běžného mycího prostředku na nádobí.
  • Pro mytí vnější části pánve, používejte speciální pastu na měď, a to nejlépe po každém použití pánve. Vnější část je nutné čistit pastou, určenou na měděné nádobí, a to z důvodu, aby se zachoval vysoký lesk i odolnost proti kyselému prostředí. Na neleštěné části pánve použijte pouze ocet a sůl, kdy tuto směs nanesete na neleštěnou část a poté ji za chvíli opláchnete vlažnou vodou, a pánev ostřete do sucha měkkou utěrkou. Měděné nádobí se nesmí umývat v myčce na nádobí, a to z důvodu vysoce chlorovaných přípravků. Nepoužívejte na měděné nádobí čističe, které obsahují jemné brusivo, nebo chlor.
  • Pro míchání používejte výhradně dřevěné nebo nylonové náčiní.
  • Nezahřívejte pánev bez náplně (pokrmů, vody, oleje).
  • V případě, že dojde k opotřebení vnitřní cínované vrstvy, můžete ji opětovně pocínovat.
  • Pro zahřívání nádobí je maximální bezpečná teplota 220°C.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id16288 (novesluzby.cz#21639)


Přidat komentář