Kvalitní nože v domácnosti - výběr

Výběr kvalitních nožů je opravdovou alchymií. Nabízí se řada produktů, kdy mnoho z nich nesplňuje potřebná kritéria, která by měl kvalitní nůž vykazovat. Neuspěchejte koupi nožů a investujte peníze tam, kde koupíte za dobrou cenu odpovídající kvalitu.

Vybavení kuchyně

Každý, kdo rád vaří, a může se jednat jak o ženu, tak také o muže, jistě uvítá dobře vybavenou kuchyň. Základem je dostatečně velký prostor pro manipulaci s nádobím, prostor pro přípravu jídla, porcování nebo servírování. Krásná kuchyňská linka, která nás nebude omezovat, je jistě snem mnoha z nás.

Pokud jste ale fandové do vaření, je naprosto nezbytné kuchyň vybavit pořádnými nástroji, které vám  nejen ulehčí vaši práci, ale zároveň se budou podílet na výsledku vašeho kulinářského umění. Na dobře vybrané pánvi upečete zlatavé řízky bez připálení, v dobrých hrncích připravíte omáčku a kvalitní nože vám pomohou nejen rychle, přesně a bez námahy zpracovat vybrané potraviny, ale mohou také uchovat řadu vitamínů v krájené zelenině.

Jak vybírat správný kuchyňský nůž?

Tento problém nastává v obchodě, kde se na vás valí řady více či méně známých značek. Je velmi těžké se rozhodnout, která značka bude zárukou kvality a dobrých ostrých nožů, nebo naopak, do čeho se nevyplatí investovat ani korunu.

Existují jednoduché zásady pro výběr dobrého nože, které vám zajisté při rozhodování napomohou. A my si je níže probereme.

Značka nože a cena

Při výběru správných nožů se řiďte značkou výrobce. No name značky, které vůbec neznáte, nebo ty, které nemají žádnou historii výroby, jistě nebudou ty pravé. Takovéto nože velmi rychle vyhodíte do koše, budou tupé, budou se špatně držet v ruce, zreziví. Na ostří nože také bývá často vyraženo jméno či logo výrobce. Tyto nože patří rozhodně do lepší kvalitativní třídy.

O kvalitě nože, chtě nechtě,  také vypovídá samotná cena. Velmi levné sady nožů jsou nedůvěryhodné a věřte, že za málo peněz koupíte akorát hromadu starého železa. Nože budou absolutně nepoužitelné. Při výběru se tedy řiďte také značkou výrobce a cenou. Jsou jedním z prvních indikátorů hovořících o kvalitách nože.

Vyváženost nože

Pokud jste se rozhodli pro koupi dražších nožů, vždy si je řádně potěžkejte v ruce. Nůž musí nejen dobře sedět do dlaně, aby vám pak při krájení nezpůsoboval otlaky nebo aby rukojeť nebyla příliš silná nebo naopak tenká pro pevné uchopení. Nůž musí být také správně vyvážený.

Když nůž uchopíte do ruky, musíte cítit vyváženost mezi čepelí a rukojetí nože. Dobře vyvážený nůž nebude sklouzávat při krájení, nebude se převažovat, nebude příliš těžký ani na jednom z konců. Tím vám zajišťuje bezpečnost práce.** **

Typ nože

Ne každý nůž je vhodný pro krájení čehokoliv. Pořiďte si sadu nožů, kdy každý z nich bude plnit svou funkci. Nože se odlišují nejen svou délkou, šířkou ostří, ale také tvarováním čepele.

Klasický nůž s hladkým ostřím

Základem je klasický nůž s hladkým ostřím, který je určený pro běžné krájení. Můžete si jej pořídit v různých délkách, od mini nožů, které využijete např. pro loupání, až po větší nože vhodné pro krájení masa na kousky. Pro plátkování masa rozhodně využívejte nože s hladkou čepelí, ale dostatečnou délkou a šířkou čepele, abyste maso nepotrhali a dokázali ukrojit rovnoměrný plátek.

Nůž na pečivo

V nabídce nožů pak najdete takové, které jsou určené pro krájení pečiva. Jedná se o nože s dlouhým ostřím, které má zoubky. Tyto zoubky se dokáží pohodlně zaříznout do čerstvého i staršího pečiva, aniž by vám nůž sjel po kůrce.

Nůž na zeleninu, ovoce

Dalším základním typem nožů je nůž na zeleninu. Je kratší, s vroubkovanou čepelí a na konci je často rozeklaný do stran, jak hadí jazyk.

Nůž na sýr

Specialitou, která zajisté chybí v řadě domácností, je nůž na sýry. Je charakteristický tím, že jeho čepel je děravá. Tím nedochází k nalepení plátku sýra na čepel. Na konci je opět rozeklaný jako nůž na zeleninu.

Japonský nůž

Japonský nůž se může stát jediným nožem v domácnosti. Má zpravidla tvar sekáčku a pokud jste mistři svého umění, pak se s tímto nožem dá krájet, sekat, nabírat nakrájené suroviny. Zkrátka cokoliv vám jenom napadne.

Materiál, ze kterého je nůž vyroben

Vývoj jde stále kupředu a vědci objevují nové a nové technologie, které se často využívají i v našem běžném denním životě. Tento vývoj neopominul ani vybavení kuchyní. Nože se v současnosti vyrábějí z různých materiálů, které vykazují kladné hodnoty, ale také určité nedostatky.

Nerezová ocel

Tradičním materiálem pro výrobu nožů je stále ocel. Nože z nerez oceli zaujaly své výsadní postavení a staly se součástí každé domácnosti. Tyto nože jsou velmi pevné, tvrdé, dají se využít pro krájení, sekání, vykosťování nebo např. porcování zmražených potravin. Ocel je rovněž uživatelsky příjemná, odolná proti poškození např. při pádu nože na zem.

Nerezová ocel znemožňuje působení rzi. Ocelové nože mají i své slabší stránky. Musí se častěji brousit, mohou se na nich objevovat nevzhledné fleky, při krájení mohou zanechávat pachuť na potravinách. Nové výzkumy ukázaly, že při krájení zeleniny či ovoce dochází ke ztrátě vitamínů a enzymů.

I přes tyto nevýhody mají ocelové nože stále své místo v kuchyňské lince. Tento materiál totiž umožňuje všechny nezbytné úkony, jako je např. sekání či vykosťování. Novinkou jsou nože ze speciální japonské oceli, tzv. nano nože. Tyto nože spojují výhody oceli a keramiky.

Keramika

Keramické nože jsou vhodné pro tzv. zdravé vaření. Jejich pozitivem je šetrnost vůči krájeným potravinám. Zelenina či ovoce, které jsou krájené ocelovým nožem, ztrácejí při tomto procesu řadu vitamínů a enzymů. Je to dáno reakcí, která vznikne mezi mikročásticemi kovu uchycenými na řezu po nakrájení a krájenou zeleninou či ovocem. Vitamíny a enzymy se rozpadnou.

Tomuto lze předejít používáním keramických nožů. Keramický nůž je vyroben ze směsi keramiky, oxidu zirkončitého a dalších látek. Tato směs je extrémně tvrdá, lze ji srovnávat s tvrdostí diamantu.

Keramický nůž tedy šetrný k potravinám, které byste měli samozřejmě co nejrychleji po nakrájení zkonzumovat. Proces nakrájení totiž sám o sobě vede k úbytku vitamínů a jiných prospěšných látek. Další výhodou keramických nožů je nízká lepivost, proto jsou vhodné pro krájení vajíček nebo sýrů. Tyto nože nezanechávají po krájení pachovou stopu, jsou tvrdé, ostré, nemusí se brousit tak často jako nože ocelové, jsou odolné proti skvrnám, rzi a bakteriím.

Velkou nevýhodou je jejich křehkost. Keramické nože jsou proto určeny pro běžné krájení, ale nelze je  využívat na sekání, vykosťování či krájení velmi tvrdých nebo zmrzlých potravin. Došlo by ke zničení nože.

Rukojeť nože

Rukojeť nože je dalším z faktorů určujících jeho kvalitu. Čepel musí být v rukojeti řádně usazená, aby se nepohybovala a čepel nevystřelila směrem ven. Některé nože nabízejí rukojeti vyrobené z více materiálů. Jeden je určen pro uchycení čepele v rukojeti, druhý je pro výrobu rukojeti samotné a třetí materiál pak tvoří různé formy protiskluzové úpravy rukojeti. Ta zabezpečí, aby nůž nevyklouznul z ruky.

Při výběru nože vám musí rukojeť dobře padnout. Jedině pak budete spokojeni při práci s daným nožem.

Údržba kvalitních nožů

Pokud jste se nakonec rozhodli pro koupi kvalitních nožů, musíte se naučit o ně řádně pečovat. V žádném případě je neumývejte v myčce. Nože se v myčce tupí, čepel nesnáší chemikálie a díky tomu dochází k mikronarušení povrchu. Nůž se tak začíná pomalu znehodnocovat. V neposlední řadě se nůž při mytí v myčce dotýká ostatního nádobí, čímž se tupí.

Kvalitní nože byste měli po ukončení práce ideálně ihned umýt. Některé potraviny jsou totiž natolik agresivní, že jejich šťávy působí na ostří nože. I přes to, že je nůž vyroben z nerez oceli, vždy se jedná o hmotu složenou z několika prvků. Chrom, který je součástí oceli, zajišťuje odolnost proti korozi, ale zároveň má vliv na tvrdost ostří.

Nože, pokud můžete, skladujte v zásobníku na nože nebo v samostatných pouzdrech. Pak nemůže docházet k nežádoucímu tření nože o nůž, ke kterému dochází, pokud jste se rozhodli je uložit do výsuvného šuplíku. Chráníte tím jejich ostrost a bráníte styku jiných materiálů s ostřím nože.

Jaké používat prkénko?

Další dobrou otázkou je, jestli dnešní moderní prkénka nemají neblahý vliv na ostrost vašich nožů. Bohužel ano. Z hlediska hygieny je používání skleněných a keramických prkének ideální, protože částice masa se nemohou dostat do pórů. Tak nedochází k zahnívání masa a vzniku různých plísní a bakterií.

Na druhou stranu tato prkénka tupí ostří vašich nožů. Chcete-li by být šetrní k vašim nožům, vraťte se k používání dřevěných prkének, které často obměňujte, nebo možnou šetrnou variantou jsou prkénka z plastu, která lze lépe umýt a zároveň nebudou ničit ostří vašich nožů.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id16283 (novesluzby.cz#21581)


Přidat komentář