Keramické a nano nože

Práce s tupým nožem je velmi nepříjemná, což vám potvrdí každá hospodyňka. Není nad dobře nabroušené, ostré, pevné a kvalitní nože, se kterými se dobře krájí zelenina, ovoce, sýry nebo maso. Keramické nože nebo nano nože vám mohou dobře posloužit.

Keramický nebo ocelový nůž?

Keramické nože jsou šetrnější k potravinám, zachovávají tolik potřebné vitamíny a enzymy. Na druhou stranu je nemůžete využít pro všechny činnosti ve vaší kuchyni, např. pro krájení tvrdých nebo zmrzlých potravin.

Ocel je pevná, ocelovým nožem můžete sekat, vykosťovat, krájet, ale není šetrný ke kvalitě potravin, zanechává pachuť oceli.

Z tohoto pohledu je opravdu lepší využívat keramické nože. Ale technologie se posunují stále vpřed a na trhu lze nyní zakoupit nože ze speciální japonské oceli, která vykazuje řadu pozitiv, která nabízejí keramické nože. Pojďte se tedy podívat na tyto dvě skupiny nožů a probereme je více do podrobna.

Keramické nože

Keramické nože by se měly zajisté stát součástí vaší kuchyňské linky. Nenahradí plnohodnotně vaše ocelové pomocníky, ale budou plnit svou nezastupitelnou funkci. Využijete je zejména při přípravě čerstvých salátů z ovoce, zeleniny, sýrů.

Výhody keramických nožů

Tvrdost

Jsou velmi tvrdé, jejich tvrdost se dá přirovnat k tvrdosti diamantu. I přes to, že jsou tyto nože extrémně tvrdé, vykazují vysokou křehkost. Nože lze snadno rozbít nebo poškodit. Proto nelze keramické nože využívat pro sekání potravin, krájení zmrzlých potravin nebo např. pro vykosťování masa.

Ostrá čepel

Čepel keramických nožů je ostrá. Při jeho používání nedochází k rychlému opotřebování, proto není nutné její časté ostření, a to ani po několika letech jeho běžného denního používání. Tato vlastnost je dána vývojem materiálů, kdy tyto nože jsou vyrobeny z tzv. high-tech keramiky.

Přesnost řezu

Tvrdost nože zajišťuje přesný řez. Tvrdá čepel nepruží, proto při řezání nedochází k uhýbání konce čepele směrem do boku. Vaše řezy budou rovné, přesné a vedené pevnou rukou. Čepel není lepkavá. Proto jsou keramické nože velmi vhodné také pro krájení sýrů či jiných lepivých potravin. Potraviny neulpívají na čepeli a lze tak zajistit krásný řez.

Zdravý nůž

Keramické nože jsou zdravé. Nepoškozují nakrájené potraviny. Jak již bylo zmíněno výše, ocelové nože při krájení zanechávají na potravinách mikročástice kovu. Následně dochází k zničení řady vitamínů a enzymů. Tomuto procesu u keramických nožů nedochází, šťávy z ovoce nebo zeleniny po noži stékají, řez je jasný, čistý. Jídlo, zejména zelenina a ovoce,  nakrájené keramickým nožem si ponechává svou originální chuť, je čerstvé a svěží.

Čistota nože

Při krájení keramickým nožem nevzniká žádná chemická pachuť jako u nože ocelového. Nůž se dá velmi snadno a rychle očistit, proto se na něm neudržují žádné bakterie a nežádoucí látky. Vzhledem k tomu, že zde není žádnou součástí kov, nemůže docházet ke korozi.

Vyvážení

Vyvážení těchto nožů je jedinečné. Dobře vyrobený nůž musí padnout do ruky. Keramické nože jsou lehké, ale zároveň velmi dobře vyvážené. Vyváženost mezi čepelí a rukojetí je důležitá pro bezpečnost při krájení. S nožem se velmi dobře manipuluje.

Nevýhody keramických nožů

Cena

Pokud jste se rozhodli pro koupi keramického nože, počítejte s tím, že si budete muset připlatit. Pořizovací náklady jsou rozhodně vyšší než při koupi nože z nerezové oceli.

Křehkost

I přes svou tvrdost je keramický nůž značně křehký. Z keramiky tedy nejde vyrobit různé sekáčky, vykosťovače či jiné pomůcky do kuchyně, kde musíte vynaložit na zpracování potravin větší sílu. Keramický nůž by se rozbil, poškodil.

Broušení

Sice keramický nůž vydrží dlouho ostrý, ale i tak je třeba jej občas nabrousit. K nabroušení nemůžete použít klasický brousek, s tím byste moc dobře nepochodili. Je třeba si zakoupit speciální diamantový brousek určený pro broušení keramických nožů.

Celkové zhodnocení keramických nožů

Keramické nože přinášejí svým uživatelům zejména vidinu zdravého vaření a zdravé přípravy jídla a možnost krájet měkké a lepící se potraviny. Jistě budou velmi dobrou investicí pro ty, kteří si rádi konzumují bio potraviny, jejich jídelníček je bohatý na ovoce, zeleninu, vajíčka či sýry.

V ostatních případech může být koupě keramických nožů neefektivní. Samozřejmě, že ve vašem portfoliu můžete mít jednoho zástupce tohoto nože, který budete používat při přípravě různých salátů. Vaše jídlo nepohltí pachuť oceli, bude čerstvé a svěží. Není však nutností si těmito noži vybavit celou domácnost.

Nano nože

Nano nože představují novinku na trhu. Tyto nože jsou vyrobené ze speciální japonské oceli a jsou považované za nože „nové generace“. Jsou specifické tím, že povrch čepele je pokryt speciální antibakteriální nano povrchovou úpravou, která plní řadu prospěšných funkcí. Nano nože jsou pomyslným spojením výhod keramických a ocelových nožů.

Nano povrchová úprava

A o co se ve skutečnosti jedná? Na čepel je nanesena antibakteriální nano vrstva, která zabraňuje tomu, aby na ostří nože ulpívaly škodlivé bakterie. Nůž je tak velice šetrný, vhodný pro zdravý životní styl.

Nano vrstva také nezanechává na nakrájeném ovoci či zelenině mikročástice oceli, a tím tedy nedochází ke zničení vitamínů nebo enzymů obsažených v potravě. Tato povrchová úprava zabezpečuje, aby nůž nepředával nic směrem ven, tedy nežádoucí pachy, ale také aby nic nepřijímal, neabsorboval z okolí např. látky z agresivních šťáv. Další výhodou nano vrstvy je, že odpuzuje nečistoty.

Japonská ocel

Nano nože jsou vyrobené ze speciální japonské oceli, která vykazuje značnou tvrdost. Díky tomu je nůž velice pevný, ostrý a může se pochlubit extrémně tvrdou plochou ostří.

Lehkost

Hmotnost tohoto nože je opravdu minimální. Díky tomu je práce s těmito noži mnohem příjemnější, můžete s nimi pracovat relativně dlouho, aniž by vás rozbolela ruka. Nano nůž také díly svému tvrdému ostří krásně klouže po jakýchkoliv potravinách, práce s ním je opravdu velmi příjemná a snadná.

Rukojeť

Rukojeti u těchto nožů jsou propracované do posledního detailu. Jsou protiskluzové, což znamená, že obsahují takové prvky, aby nůž nevyklouznul ani z mokré dlaně.

Dlouhá životnost

Kvalita těchto nožů je bezkompromisní. Poslouží vám v každém okamžiku, jejich údržba není náročná. Samozřejmě je nutné o ně pečovat tak, abyste mohli předejít jakémukoliv poškození. Jsou vhodné do myčky, ale i přes to je raději umývejte ručně pod tekoucí vodou, zabráníte tak zbytečnému poškození a nebudete nůž vystavovat působení chemikálií.

Cena

Cena nano nožů je vyšší než nerezových. Pokud vám ale záleží na vynikající chuti jídla, na příjemné a pohodlné práci s potravinami, tak si tento luxus jistě můžete dopřát a svou kuchyň můžete ze začátku doplnit o jeden kousek.

Celkové zhodnocení nano nožů

Nano nože jsou novinkou, která si dala za cíl spojit výhody ocelových a keramických nožů. Myslí nejen na to, že potřebujete pracovat i se zmrzlými potravinami a že je třeba někdy vyvinout větší sílu při zpracování masa. Tyto nože jsou rovněž zaměřené na zdravý životní styl a snaží se potraviny s vaší pomocí zpracovávat co nejšetrnější cestou.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id16284 (novesluzby.cz#21582)


Diskuze a zkušenosti

Hajduch | 23.11.2010 20:36
Nano nože A jak je to u nanonožů s broušením? Předpokládám, že ostří ošetřené nanotechnologií sotva budu moci brousit. Jak to tedy je?

Agnes | 13.12.2010 20:30
broušení Dnes jsem se na to byla ptát v krámě a řekli mi, že se je dá nabrousit normálně brouskem, nebo ocilkou. Taky tam zmínili, že na tyto nože poskytuje firma doživotní záruku, takže v místě kde byl nůž zakoupen se odevzdá a oni ho pošlou do centrály nabrousit. To je příjemná zpráva, ne?

Knírač | 22.12.2013 14:16
Re: Keramické a nano nože Vezmeme-li v potaz, že jde o ocelový nůž s nano povrchem, řekl bych, že jej lze brousit klasickým způsobem, stejně jako kterýkoliv ocelový nůž nebo nůž potažený teflonem.


Přidat komentář