Kávovary - výběr

Co může být lepšího po ránu, či odpoledne k domácímu koláči, než horká káva. Někdo dává přednost silné, černé kávě, jiný cappuccinu, či latté s vyšlehanou pěnou. Kávu si nemusíte jenom dopřávat při návštěvě kavárny. Vyberte si kávovar pro Vaši domácnost.

Typy kávovarů podle umístění

  • Volně stojící kávovary
  • Vestavné kávovary

Volně stojící kávovar

  • jednoduchá instalace

  • snadná údržba

  • nižší cena, než u vestavného kávovaru

Vestavný kávovar

  • ušetření odkládacího prostoru v kuchyni

  • celistvost designu kuchyně

Typy kávovarů podle přípravy kávy

  • Espresso kávovar
  • Překapávač
  • Kombinovaný kávovar

Espresso kávovar

K přípravě kávy je využíván vysoký tlak vodní páry.

  • velmi krátká doba přípravy kávy

  • nedochází k vyluhování hořkých látek z kávy

  • zaručení vynikající, jemné chuti kávy

Překapávač

Připravuje překapávanou, respektive filtrovanou kávu, kdy mletá zrnková káva ve filtru je zalévána vařící vodou, odkud se dále překapává do konvice.

  • jemná chuť i aroma

  • příprava většího množství kávy najednou

  • nepřipraví Vám cappuccino, latté s pěnou

Kombinovaný kávovar

  • možnost přípravy jakékoliv kávy, překapávané i espressa, cappuccina

  • potřebuje větší odkládací prostor v kuchyni, je větší rozměrově, než nekombinovaný kávovar

Parametry, podle kterých vybírat kávovar

  • Typ kávovaru podle umístění
  • Typ kávovaru podle přípravy kávy
  • Mlýnek na zrnkovou kávu - chcete-li mít maximální požitek z přirozeného aroma kávy, vyberte si kávovar, který má zabudovaný mlýnek na zrnkovou kávu. V mlýnku namelete celá kávová zrna, přičemž čerstvě umletou kávu ihned proměníte ve voňavou horkou kávu.
  • Tlak kávovaru - při přípravě espressa je třeba potřebného tlaku páry. Kávovar může disponovat vlastním tlakovým čerpadlem, nebo systémem, který využívá tlak páry. Vždy je však důležité, aby byl kávovar schopen vyvinout minimálně tlak 9 barů. Při nižším tlaku sice docílíte dobré kávy, ale již to není espresso. Kávovar, který využívá tlak páry je cenově výhodnější, než ten, který má tlakové čerpadlo.
  • Teplota vody - pro kvalitní kávu je důležitá i teplota, která by se měla pohybovat mezi 88 - 92°C.
  • Příkon kávovaru - platí, že čím větší příkon, tím je káva rychleji připravena.
  • Objem zásobníku vody

Vychytávky kávovarů

  • Antidrip - systém zabraňující odkapávání. Umožní Vám snadnější servírování kávy.
  • Automatické zastavení kapání - oceníte, když si budete chtít v průběhu přípravy překapávané kávy naplnit šálek, aniž byste čekali na dokončení celého cyklu.
  • Parní tryska - slouží k napěnění mléka.
  • Přepínač na volbu aroma - umožní Vám navolit, jak chcete mít kávu silnou.
  • Permanentní filtr - nahrazuje vyměnitelný papírový filtr na jedno použití. Permanentní filtr stačí pouze opláchnout a nemusíte se starat o neustálý nákup papírových filtrů.
  • Vyhřívaná odkládací plocha na šálky
  • Vyjímatelná odkapávací vanička a mřížka pro snadné čištění
  • Zásobník na mléko
  • Termokrémovač - zaručuje výrobu bohaté pěny.
  • Výškově nastavitelné trysky na páru
  • Plně automatický proplachovací program při zapnutí a vypnutí
  • Testovací proužky na určení stupně tvrdosti vody
  • Paměť - možnost uložení do paměti přístroje Vámi navolené kávy za pomocí funkce „Moje káva“.
  • Osvětlení šálků
  • Možnost naprogramování zapnutí přístroje
  • Statistika počítání šálků
  • Nastavitelné množství kávy a vody
  • **Upozornění na nutnost pročištění systému od mléka
    **
  • čistící a odvápňovací funkce
  • Nastavitelnost tvrdosti vody
  • Automatická funkce vypnutí - umožňuje redukovat spotřebu energie na nulu.** **
  • Signální tón oznamující zahřívání přístroje
  • Patentovaný termoblok - postará se o ideální a konstantní teplotu espressa.
  • Elektronická kontrola teploty
  • Cyklus předpaření
  • Výškově nastavitelný odtok kávy pro různé velikosti šálku
  • Upozornění na počet zbývajících šálků před čištěním
  • Včasné upozornění na nedostatek vody či kávových zrn

Tipy, jak si vychutnat co nejlepší kávu

  • Pořídíte-li si kávovar, který má zabudovaný mlýnek na kávu, věnujte pozornost umletí kávy. Umletá káva by neměla být umleta příliš nahrubo, ani na jemný prášek. Hrubě umletou kávou protéká voda příliš rychle, takže nápoj nezíská lahodnou chuť a aroma. Příliš jemně namletou kávou protéká voda příliš pomalu, a chuť i aroma se zdlouhavou cestou přes kávu spálí.
  • To, zda bude káva silnější, nebo slabší, závisí od stupně mletí kávy.
  • Pro optimální mléčnou pěnu, používejte studené mléko, které má minimální obsah tuku 1,5%.
  • V případě, že jste kávovar nepoužívali delší dobu, například jste byli na dovolené, měli byste nasazený filtr před dalším použitím kávovaru propláchnout.

Bezpečné zacházení s kávovarem

  • Kávovar umístěte na stabilní povrch, kde nemá možnost se převrhnout.
  • Kávovar neumisťujte na horký povrch, nebo blízko otevřeného ohně.
  • Do zásobníku vody nedávejte sycenou vodu.
  • Zásobník vody neplňte horkou nebo dokonce vřící vodou, vždy pouze studenou.
  • Vždy zkontrolujte, před přípravou kávy, že je v zásobníku dostatečný objem vody.
  • Při nákupu kávovaru se zabudovaným mlýnkem, ho nikdy nenastavujte během chodu.
  • Páru nebo horkou vodu nesměřujte na tělo, mohli byste si způsobit nepříjemné popálení.
  • Kávovar vždy odvápněte, když se zobrazí pokyn „odvápnit“, předejdete tak usazování vodního kamene. Navíc, zbytky vodního kamene způsobují zvýšenou spotřebu energie.
  • Nepřerušujte přípravu kávy, nebo mléčné pěny, vede to ke zvýšené spotřebě energie.
  • Pokud je součástí kávovaru odkapávací miska, každý den ji vyprázdněte a vyčistěte, a to z důvodu, abyste předešli případné tvorbě plísní.

Problémy, které mohou nastat při přípravě kávy

  • Kávovar nedodává páru - použijte kolík na očištění parní trysky. Také se ujistěte, zda je v zásobníku dostatečné množství vody.
  • Přetékající káva přes okraje držáku filtru - problém může spočívat v přílišném naplnění kávy, což brání správnému utažení držáku, nebo výstup otvoru filtru obsahuje nečistoty, které jej ucpávají. V tomto případě opakujte přípravu kávy se správným množstvím kávy. Vyčistěte zablokování filtru kolíkem.
  • Kávovar nedodává vřící vodu pro čaj - zkontrolujte, zda je zásobník vody správně usazen, zda není voda pod minimální úrovní.
  • Káva je vodová, studená - může k tomu dojít, pokud je káva semleta na velmi hrubo. Použijte tedy jemnější kávu.
  • Káva teče velmi pomalu - tukové nebo vápenaté zbytky mohou blokovat průtok. Káva také může být semleta na velmi jemno, nebo je velmi utlačená. V tomto případě zkontrolujte, zda filtr neobsahuje zbytky kávy. Nechte vřící vodu projít před držák filtru pro rozpuštění možných zbytků kávy.

Druhy káv

  • Espresso - silná, černá káva
  • Cappuccino - 1/3 espreso + 1/3 mléko + 1/3 mléčná pěna; podává se přednostně v šálku.
  • Latte Macchiato - espreso a mléčná pěna ve stejném poměru; doplňuje se mlékem, podává se přednostně ve vysoké sklenici.
  • Milchkaffe (Káva s mlékem) - 1/2 káva + 1/2 mléko; podává se přednostně v širokém šálku.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id16280 (novesluzby.cz#21239)


Přidat komentář