Výběr grilu

Grilovat můžeme na zahradě v létě, na podzim, ale i v zimě doma na sporáku pod digestoří. Grilujeme nejrůznější maso, zeleninu, ovoce, opékáme bagetky, topinky aj. A pokud doplníte grilovanou pochoutku lahodným mokem, je snad něco lepšího?

Podle čeho vybírat gril?

  • Typ grilu
  • Druh paliva
  • Četnost grilování
  • Velikost grilovacího roštu
  • Polohovatelnost grilovacího roštu
  • Materiál grilu
  • Výkon grilu
  • Regulovatelnost grilu
  • Stabilita grilu
  • Možnost snadné manipulace a přemísťování
  • Odkládací plochy
  • Údržba
  • Doplňkové příslušenství grilu (obal na gril, nářadí, držák nářadí, misky, přídavný stolek, čistič na grily, kartáč na čištění, zapalovač grilu aj.)
  • Vzhled

Typy grilu podle způsobu ohřevu

  • Elektrický gril
  • Plynový gril
  • Gril na dřevěné uhlí

Elektrický gril, gril vhodný do domácnosti

Elektrický gril je vhodný spíše do domácnosti, než například pro grilování na zahradu. U žádného jiného grilu není tak jednoduché grilování, jako u elektrického. Stačí pouze dát zástrčku do elektrické zásuvky, stisknout knoflík a vše máte nachystané. Jeho provoz je velmi rychlý, neproblémový a čistý. Dá se rozebrat na části a proto je jeho čištění velmi snadné. Při grilování na elektrickém grilu nevzniká kouř a tak ho lze používat i doma.

  • zdravý způsob grilování

  • snadno přenosný, mobilní

  • rychlá a jednoduchá obsluha

  • nenáročná údržba grilu

  • možnost grilování v interiéru i na balkoně

Plynový gril, zdravější varianta grilování

Jedná se o zdravější variantu. Na druhou stranu je však dražší. Nejzdravější variantou jsou tzv. RBS grily, kde nedochází k přímému kontaktu tuku s žárem, a to z důvodu, že teplo jde ze stran grilovacího prostoru a tuk odkapává do nádoby s vodou a s žárem nepřijde vůbec do kontaktu.

  • žádný stoupající kouř při grilování

  • zdravý způsob grilování

  • gril je rozžhavený během krátké chvíle

  • gril je vždy velmi rychle připraven k použití, nemusíte shánět a spalovat dřevo, roztápět dřevěné uhlí

  • možnost regulace plameny, provoz grilu je plynule regulovatelný

  • z dlouhodobého hlediska je provozně nejlevnější

  • při používání plynového grilu nevzniká žádný odpad, jako je popel, proto je jeho čištění velmi snadné

  • dražší na pořízení

  • gril může být dost těžký a neskladný

Gril na dřevěné uhlí výběr

Příprava grilovaného masa na tomto grilu nemusí někomu díky přímému přepalování odkapávajícího tuku zcela vyhovovat. Současný trh nabízí grily na dřevěné uhlí z nejrůznějšího materiálu, například plechový gril, který je levnější a lehčí, na druhou stranu jeho nevýhodou je nižší stabilita. Oproti tomu například litinové grily jsou těžší, stabilnější a také lépe drží teplo. Můžete si zvolit ze dvou způsobů grilování, a to nepřímé a přímé. Při přímém grilování se maso klade přímo na rozžhavené uhlí, toto grilování nevyžaduje delší čas.** Nepřímé grilování** peče pomaleji, rovnoměrnější a šetrněji. Maso se nevrství přímo na uhlíky, ale po stranách spodní části grilu, vše se pak zakryje poklopem. Jednoduché grily na dřevěné uhlí, ať už je jejich podoba a vybavení jakákoliv, jsou vždy horizontální.

  • snadná manipulace s grilem

  • široký výběr různých druhů grilu

  • nízká cena

  • nezaměnitelná chuť ugrilovaného pokrmu

  • gril je nutný čistit po každém grilování od popela

  • u grilu na dřevěné uhlí nelze regulovat teplotu, můžete ale regulovat pouze přístup vzduchu

Lávový gril, grilování na lávových kamenech

Jedná se o jednu z variant plynového nebo elektrického grilu. Tento typ grilu je velmi oblíbený. Lávové kameny pocházejí z vyhaslých sopek, následně jsou zahřívány plynovým sporákem, ale i elektrickým sporákem.** Lávové kameny** leží na dně grilu a teplem, které vyzařují, postupně ohřívají grilovaný pokrm. Díky poréznímu povrchu jsou lávové kameny schopny nasávat odkapávající tuk, který se nepřepaluje a nevylučují se tak z něj případné škodlivé látky. Další výhodnou lávových kamenů je v to tom, že mají samočisticí schopnost, tj. po skončení každého grilování se po dobu 5 minut nažhaví na maximální teplotu a vypálí se z nich veškeré nečistoty. Při běžném používání Vám** lávové kameny** vydrží celou jednu sezonu. V případě, že by se začali drolit, je to znamením, pro jejich výměnu.

Grilování na lávovém grilu

Před samotným grilováním, umístěte lávové kameny rovnoměrně na spodní rošt grilu. Poté zapalte hořáky a lávové kameny nahřejte na maximální výkon, a to po dobu 10 až 15 minut. Tato doba závisí především na okolní teplotě, ale i aktuálním počasí. Grilovací rošt před grilováním potřete slabě olejem, čímž zabráníte přichycení kousků masa. Pro vytvoření křupavé a dobré kůrčičky platí, že nejprve pokrmy rychle a zprudka opečete po jejich povrchu. V průběhu grilování používejte k obracení kousků masa grilovací kleště. Pokud maso před grilováním naložíte do marinády, grilovací čas se zkrátí a výsledek bude lepší. Jakmile ukončíte grilování, zahřejte opětovně lávové kameny na maximální výkon, a to po dobu pěti minut, v tuto dobu se spustí jejich samočisticí funkce.

  • díky lávovým kamenům je zaručena hygiena grilovaných pokrmů

  • samočisticí schopnost lávových kamenů

  • rychlá příprava

  • možnost přemístění i v náročném terénu

  • stabilní konstrukce

Kontaktní gril, grilovací plocha z kamenné desky

Jedná se o grilování, kdy je grilovaný pokrm přímo v kontaktu s rozžhavenou plochou. U tohoto typu grilů je grilovací plocha většinou z kamenné desky, litinové mřížky, litinového tálu a další. Kontaktní gril uvítáte pro pečení a smažení pokrmů. Grilovací plochu rozpalujete plamenem z hořáků umístěných přímo pod grilovacími plotnami a plechovými rozptylovači tepla, které současně zamezují stékání tuku do hořáků.

Zahradní gril, nejoblíbenější typ grilu

Zahradní gril představuje nejoblíbenější a nejvíce poptávaný gril. V případě, že často a rádi venku grilujete, vyplatí se Vám koupit klasický velký zahradní gril, který je umístěný na kolečkách, nebo nožičkách. U tohoto grilu si můžete nastavit výšku, aby se Vám pohodlně grilovalo. Samotná grilovací plocha je čtverhranného nebo kulatého typu. Určitě si vyberete, protože** zahradní gril** se nabízí v různých velikostech. Určitě také oceníte možnost odkládání ugrilovaných kousků, a to na odkládací plochu, kterou některé zahradní grily disponují. Zvažte také příklopné víko u grilu, které je užitečné především jako ochrana před nepříjemným větrem, nebo případným deštěm. Počasí si nevybíráte a neovlivníte, a tak díky tomuto víku, zůstanou Vaše pochoutky chráněné před rozmary počasí.

Materiál grilu

Některé** grily** jsou vyrobeny z materiálu, který snadno korodují. Nerezová ocel u grilů drží pozoruhodně dobře, jak počasí a teplota na gril. Pokuste se vyhnout malované grilům, protože barva se může snadno odlupovat.

Pro jaký gril se rozhodnout

  • Chcete-li grilovat ekonomicky a pro velkou společnost, volte plynový gril.
  • Chcete-li ušetřit čas, nechcete-li se zdržovat roztápěním grilu, volte elektrický gril.
  • Chcete-li si užít neodolatelnou vůni masa, volte gril na dřevo nebo dřevěné uhlí.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id16180 (novesluzby.cz#21384)


Přidat komentář