Grilování na dřevěném uhlí

Grilujete rádi? Máme pro Vás několik rad a postřehů, výborný recept na grilovaná rajčátka a také tip jak příjemně strávit sobotní den v Praze. Podělíte se s námi, jaké dobroty umíte připravit na dřevěném uhlí Vy doma?

Grilování na dřevěném uhlí

Pomalu nám končí čas, kdy se můžeme oddávat posedávání v zahradě, grilovat a setkávat se s přáteli nad ohníčkem. Grilování se v našich domácnostech ujalo, rádi mlsáme dobrůtky připravené v přírodě. Jedním z nejoblíbenějších příprav masa a zeleniny je úprava na dřevěném uhlí. Hotový pokrm získá neopakovatelnou chuť. Dřevěné uhlí je z pohledu hmotnosti lehoučké a je schopno dosáhnout velmi silného žáru, jenž je na grilování potřebný!

Sortiment dřevěného uhlí je na trhu rozmanitý a většina má dobrou kvalitu, najdou se však také produkty, který je plný popela. Nač se tedy při** nákupu dřevěného uhlí** zaměřit? Jednak prohmatejte pytel, zda v něm není moc uhelného prachu, zda nejsou uhelné kusy moc velké a zda není uhlí vlhké. To jsou tři základní faktory, které ovlivní Vaše grilování. Jestli chcete vyzkoušet místo uhlí brikety, není to na závadu, jen počítejte s větším množstvím popela a méně uhlíku. Brikety obsahují průměrně 13,9 % popela, oproti 2,9 % u uhlí. Vlhké a nebo mokré uhlí či brikety lze dosušit na sluníčku.

Jaké jsou zásady správného grilování

  • 1) budete potřebovat gril, dřevěné uhlí, dřevěné lupínky, piliny nebo brikety, tuhý nebo kapalný podpalovač - nepodpalujete benzínem nebo lihem!
  • 2) potraviny dejte na gril až když vyhoří pevný podpalovač
  • 3) začněte až v okamžiku, kdy uhlí přestane hořet, jen je žhavé a pokryté vrstvičkou popela. Na prudkém ohni se opékají jen tenoučké plátky masa nebo ryby. Hamburgry, kotlety nebo steaky chtějí vysokou teplotu a krátkou dobu grilování. Drůbež, šunka, zelenina, ovoce a velké kusy masa se připravují pomalu a nepřímým žárem.
  • 4) Dřevěné lupínky nebo piliny mají dodat jídlu pouze vůni – neslouží jako náhrada za dřevěné uhlí. Někdo přidává také syrové dřevo z jabloně nebo třešně.
  • 5) Stane-li se, že oheň náhle vzplane a je zde riziko spálení jídla, zabráníte tomu, když po ruce budete mít rozprašovač s vodou a plameny trošku přidusíte, ne však zhasnete. Na hašení na konci grilování používejte spíše písek, nebo uhlí nechte dohořet.

Tip na jídlo ze zahradního grilu

Grilovaná rajčata plněná sýrem. Vymezte si na přípravu asi 40 minut a co k tomu budete potřebovat -

  • 6 větších rajčat
  • 250 g strouhaného sýra
  • 3 žloutky
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • máslo
  • 4 lžíce jemné strouhanky
  • mletý pepř
  • sůl
  • petrželová nať

Příprava pokrmu - Rajčata příčně rozkrojíte, lžičkou vydlabete část dužiny, kterou prolisujete sítem. Strouhaný sýr promícháte se strouhanou houskou osmaženou na kousku másla, spojíte žloutky, přidáte prolisovanou rajčatovou dužinu, smetanu, pepř a sůl. Vzniklou směsí naplníte vydlabaná rajčata, vložíte je do vymaštěné zapékací misky nebo pekáčku, pokapete rozpuštěným máslem a zapékáte na grilu, až náplň změkne a sýr se roztaví. Můžete ještě ozdobit jemně nasekanou petrželovou natí.

Jaké zahradní doplňky se hodí ke grilování?

Atmosféru doladíte zakoupením doplňků jako jsou bambusové pochodně pro efektní osvícení zahrady. Jejich délka může být až 120 cm, obsahují kovovou nádobku na dolití lampového oleje a ostrý konec bambusu usnadní zapíchnutí do země. Dalším zajímavým dekoračním prvkem jsou lampiony. Namítáte, že venku není vhodné počasí pro zdárné vychutnání zahradního grilování? Zkuste navštívit restauraci, kde Vám grilované dobroty připraví.

Grilovaná jídla v restauraci

Co říkáte tomuto menu?

  • Velký masový špíz - kuřecí, vepřové, hovězí
  • Pstruh na grilu
  • Steak z marinovaného lososa na grilu
  • Pražma Královská na grilu
  • Kalamáry na grilu
  • Obří krevety neloupané
  • Severoamerický Top Blade - loupaná plec, Vídeňská cibulka, sázené vejce
  • Severoamerický Hanger - hovězí pupek, snop zelených fazolek
  • Český biftek z mladého býka, grilovaná slanina
  • Jehněčí klobásky s grilovanou česnekovou palicí
  • Pikantní klobása, Dijonská hořčice, smetanový křen, feferonky
  • Velký zeleninový špíz na grilu

 

Tip pro cyklisty na cyklostezku

Stezka začíná v Krči, kousek od křižovatky ulic Vídeňská a U Michelského lesa. Odděluje se z cyklotrasy A22 a téměř celá vede lesem. Od křižovatky se vydáte vpravo po hrázi rybníka. Asi po sto metrech dojedete na hlavní cestu, po které se vydáte vpravo. Sledujete žlutou turistickou značku a potok. Projedete za areálem Thomayerovy nemocnice, cestou minete tenisové kurty. Vyšlapete do nejprudšího kopce na trase, který nás z druhé strany odmění prudkým sjezdem. Pozor na kameny a kořeny.

Trasa pokračuje již po rovině podél potoka. Za chvíli narazíte na první cyklistickou značku na trase. Napojuje se zde trasa A215 od Nových Dvorů. Pokračujete lesní cestou podél potoka až ke křižovatce, kde se trasa A215 odpojuje směrem na Chodov. Trasa A212 pokračuje rovně, dále podél potoka k Dolnomlýnskému rybníku v Kunraticích. U rybníka zatočíte vpravo a po asfaltce za statkem se vydáte do kopce. Zvolíte pravou ze dvou nabízejících se ulic - ulici Krále Václava IV. a poté, co vyšlapete poslední kopec na trase, přijedete do centra Kunratic. V Kunraticích stezka končí, můžete navázat na neznačenou trasu A21.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id16187 (novesluzby.cz#21812)


Přidat komentář